Kas yra augalinis pienas, ar jis geresnis už karvės pieną ir kam jo nereikėtų gerti.
Augalinis pienas – nauda ir žala / koliažas Mes, nuotr. depositphotos.com
Augalinis pienas tampa vis populiaresnis. Jis negali pakeisti natūralaus, tačiau vis tiek yra naudingas. Iš ko jis gaminamas, koks augalinis pienas yra geresnis ir kada jo geriau negerti – papasakosime šioje medžiagoje.
Kas yra augalinis pienas ir kuo jis naudingas
Augalinis pienas – tai augalinės kilmės pienas. Jis gaunamas iš avižų, ryžių, aguonų, sojų, kokosų, migdolų, anakardžių ir lazdyno riešutų. Kuo naudingas augalinis pienas? Skirtingai nei gyvuliniame piene, jame nėra laktozės – tai pagrindinis jo privalumas. Daugelis žmonių pereina prie augalinio pieno būtent dėl to, kad netoleruoja laktozės.
Be to, gydytojų teigimu, jis palankiai veikia žmogaus odos ir virškinimo sistemos sveikatą. Jis taip pat pagerina bendrą savijautą ir pašalina sunkumą bei diskomfortą, kuris dažnai jaučiamas išgėrus gyvulinės kilmės pieno.
Kuris pienas sveikesnis – karvės ar augalinis
Augalinis ir karvės pienas yra du skirtingi produktai, kurių negalima lyginti, nes kiekvienas jų yra savaip naudingas. Kurį pieną gerti, priklauso nuo skonio ar būtinybės (pvz., laktozės netoleravimo). Kartu gydytojai pabrėžia, kad augalinis pienas negali visiškai pakeisti gyvulinio pieno kasdienėje mityboje. Saikingas gyvulinio pieno ir neriebių pieno produktų vartojimas neprisideda prie antsvorio augimo, tačiau yra gera profilaktinė priemonė nuo polipovitaminozės ir osteoporozės. Todėl karvės pieno ir raugintų pieno produktų nereikėtų išbraukti iš raciono be medicininių indikacijų.
Pediatrai griežtai pasisako prieš vaikų pervedimą prie augalinio pieno, nebent tam yra priežasčių. Ypač pavojinga tokį pieną duoti jaunesniam nei trejų metų vaikui – kadangi augaliniame piene nėra gyvulinės kilmės baltymų, jis gali sukelti baltymų trūkumą ir kalcio, kuris būtinas kaulų ir raumenų bei kraujodaros sistemos vystymuisi, trūkumą.
Augalinis pienas – rūšys ir nauda
Daržovių pienas – rūšys / nuotrauka depositphotos.com
Kaip jau minėta, augalinis pienas gali būti avižų, ryžių, sojų ir riešutų pienas. Skirtingų rūšių pienas yra savaip naudingas, sutelkime dėmesį į populiariausius:
- migdolų pienas – jame gausu augalinių baltymų, taip pat kalio ir magnio, kurie gerina virškinamojo trakto veiklą;
- avižų pienas – gerai virškinamas organizme ir normalizuoja medžiagų apykaitą.
- kokosų pienas – jame yra medžiagų, padedančių kovoti su patogenine flora;
- ryžių pienas – palankiai veikia nervų sistemą, normalizuoja virškinimą ir turi priešuždegiminį poveikį.
Vegetarams patariama gerti būtent riešutų pieną – iš migdolų, anakardžių, graikinių ar lazdyno riešutų – jame yra daugiau baltymų nei avižų ir ryžių piene. Tačiau jei esate alergiški riešutams, riešutų pieno geriau vengti.
Tačiau geriausias augalinis pienas kavai yra kokosų pienas, nes jis yra riebesnis už kitų rūšių pieną.
Ar galima virti augalinį pieną
Augalinio pieno nerekomenduojama termiškai apdoroti – veikiant temperatūrai sunaikinami naudingieji baltymai. Be to, jis gali suirti ir prarasti skonį.
Kaip pasigaminti augalinį pieną namuose
Į klausimą: „Koks pienas naudingiausias?”, atsakymas vienareikšmis – naminis. Žinoma, galima nusipirkti, tačiau parduotuvėje pirktas pienas gali būti ne visai naudingas: gamintojai į produktą dažnai deda įvairių priedų, pavyzdžiui, emulsiklių, skonio stipriklių, cukraus, augalinių aliejų. Mažiausia blogybė, ekspertų teigimu, yra kokosų pienas, kuriame yra mažiausiai pašalinių ingredientų.
Kaip pasigaminti augalinį pieną namuose: reikia išmirkyti ingredientus, sumalti juos blenderiu ir filtruoti. Augalinį pieną galite pasigaminti iš aguonų sėklų arba kokosų drožlių.
Augalų pienas iš kokosų drožlių
Sudėtis:
- kokosų drožlės – 50 g;
- vandens – 1 litras.
Nuplaukite kokosų drožles ir užpilkite vandeniu. Maišykite blenderiu 5 minutes. Perkoškite ir pagal skonį įmaišykite medaus.
Augalinis aguonų pienas
Sudedamosios dalys:
- aguonos – 100 g;
- vandens – 1 litras.
Aguonas nuplaukite, užpilkite vandeniu ir palikite 1-2 val. Nusausinkite, įpilkite 1 litrą vandens ir 5 minutes dalimis plakite aguonas su vandeniu. Perkoškite ir pagal skonį įmaišykite medaus.
Anksčiau papasakojome, kodėl karštą arbatą reikia gerti per karščius ir kuri yra geresnė.