Ar plauti daržoves karštu vandeniu: visa tiesa ir mitai

Nuotrauka: iš atvirų šaltinių

Net ir tuos vaisius ir daržoves, kuriuos planuojate nulupti, taip pat reikia nuplauti prieš juos lupant.

Vaisių ir daržovių plovimas apsaugo nuo infekcijų ir parazitų. Tačiau ar verta juos plauti karštu vandeniu ir kokie valymo būdai iš tiesų yra veiksmingi? RBC-Ukraina pasakoja, kokias daržoves reikėtų plauti karštu, o kokias – šaltu vandeniu.

Kodėl reikia plauti vaisius ir daržoves

Daržovės ir vaisiai dažnai patenka ant stalo po transportavimo, sandėliavimo ir daugybės kontaktų su pardavėjų ir pirkėjų rankomis. Jose gali būti dirvožemio likučių, mikrobų, pesticidų ar parazitų kiaušinėlių.

Užsikrėsti galima net per bananą, jei prieš lupant žievelė nenuplaunama. Neplauti produktai ypač pavojingi vaikams, imuniteto sutrikimų turintiems žmonėms ir vyresnio amžiaus žmonėms.

Reguliarus rankų plovimas prieš valgį nepakeičia būtinybės nulupti patį produktą. Todėl daržovių plovimas yra pirmas žingsnis sveikos mitybos link.

Ką ir kaip tinkamai plauti vaisius

Vienas geriausių valymo būdų – 10-15 minučių mirkyti geriamosios sodos tirpale (1 valgomasis šaukštas litrui vandens). Šis metodas yra saugus, nekeičia skonio ir gerai nuplauna nešvarumus bei mikroorganizmus.

Taip pat galite naudoti valgomosios sodos tirpalą su citrinų sultimis arba arbatmedžio eterinio aliejaus lašais, tačiau po jų produktus turite nuplauti švariu vandeniu.

Jei trūksta laiko, vaisius reikia plauti po tekančiu vandeniu 30-60 sekundžių, kruopščiai trinant rankomis.

Nerekomenduojama naudoti muilo, ploviklių ar acto – tai gali būti pavojinga sveikatai ir pakenkti skoniui. Net ir vaisius bei daržoves, kuriuos planuojate nulupti, prieš tai taip pat reikėtų nuplauti.

Ar galima daržoves plauti karštu vandeniu

Karštas vanduo gali pažeisti daugelio vaisių ir daržovių struktūrą ir sumažinti jų maistinę vertę. Tai ypač pasakytina apie žalias daržoves, kurios vėliau nėra termiškai apdorojamos.

Aukšta temperatūra taip pat gali pagreitinti gedimo procesą arba padaryti vaisius vangius. Tik citrusiniai vaisiai (apelsinai, citrinos) kartais apdorojami karštu vandeniu, kad būtų geriau pašalinta vaškinė danga.

Tačiau visiems kitiems vaisiams ir daržovėms geriausia naudoti vėsų arba vos šiltą vandenį. Karštas vanduo nėra universalus dezinfekavimo būdas ir dažniau kenkia nei padeda.

Skirtingų rūšių daržovių ir žalumynų plovimo ypatumai

  • Šakniavaisiai (bulvės, morkos, burokėliai) iš pradžių pamerkiami į šiltą vandenį, tada valomi šepetėliu arba kempine.
  • Svogūnams ir kopūstams reikia nuimti viršutinį sluoksnį ir nuplauti po švelniu vėsiu vandeniu.
  • Žiedinius kopūstus prieš plaunant reikėtų išskirstyti žiediniais žiedynais ir pašalinti pažeistas dalis.
  • Žalumynus reikia nuskinti, pašalinti pageltusius lapus ir šaknis, tada 10-15 minučių pamirkyti šaltame vandenyje. Po mirkymo žalumynus nuplaukite po tekančiu švariu vandeniu.

Toks metodas užtikrina maksimalų produktų švarumą, neprarandant jų savybių.

Svetainė nėra saugi! Visiems jūsų duomenims gresia pavojus: užpuolikai pasinaudos slaptažodžiais, naršyklės istorija, asmeninėmis nuotraukomis, banko kortelėmis ir kitais asmeniniais duomenimis.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Vaikų vasaros stovykla