Neapdorotos cukinijos: nauja tendencija ar paslėptas pavojus?

Nuotrauka: iš atvirų šaltinių

Žalios cukinijos išsaugo daugiausia vitamino C, kuris yra stiprus antioksidantas ir svarbus imunitetui.

Žalios cukinijos yra tikrai naudingas ir mažai kalorijų turintis produktas, kuris gali paįvairinti jūsų vasaros racioną ir praturtinti jį vitaminais bei skaidulomis. Tačiau ar galima šią daržovę valgyti termiškai neapdorojus, rašo „RBC-Ukraina”.

Ar žalios cukinijos yra naudingos?

Žalios cukinijos yra tikras vitaminų ir mineralų lobynas, todėl jos yra patrauklus sveikos mitybos priedas:

Daug vitaminų ir mineralų

Žalios cukinijos išsaugo daugiausia vitamino C, kuris yra stiprus antioksidantas ir svarbus imunitetui, taip pat B grupės vitaminų, būtinų nervų sistemai ir medžiagų apykaitai. Jose taip pat yra kalio, magnio, mangano ir kitų svarbių mikroelementų.

Didelis skaidulų kiekis

Kaip ir daugumoje žalių daržovių, cukinijose gausu maistinių skaidulų. Skaidulos gerina virškinimą, padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje, šalina toksinus ir suteikia ilgalaikį sotumo jausmą, kuris svarbus svorio kontrolei.

Mažai kalorijų

Beveik 95 % cukinijų sudaro vanduo, todėl jos yra itin mažai kaloringas maistas. Tai idealus pasirinkimas tiems, kurie stebi savo figūrą arba nori numesti svorio.

Kūno drėkinimas

Dėl didelio vandens kiekio žalios cukinijos puikiai drėkina kūną, o tai ypač svarbu karštu oru.

Antioksidantai

Žaliose cukinijose yra antioksidantų, pavyzdžiui, karotinoidų (liuteino ir zeaksantino), kurie naudingi regėjimui ir apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos.

Galimas pavojus dėl žalių cukinijų?

Nepaisant visų privalumų, yra tam tikra rizika, susijusi su žalių cukinijų vartojimu, ypač jei jos yra kartaus skonio. Cukinijų (kaip ir kitų moliūgų, pvz., agurkų, melionų, moliūgų) kartumas atsiranda dėl sudėtyje esančių cucurbitacinų – natūralių junginių, kurie yra augalo apsaugos nuo kenkėjų mechanizmas.

Paprastai kultūrinėse cukinijų veislėse kukurbitacinų kiekis yra minimalus ir nekenksmingas. Tačiau kai kuriais atvejais, ypač jei augalas augo stresinėmis sąlygomis (sausra, temperatūros pokyčiai) arba jei tai laukinės ar hibridinės veislės, kryžmiškai apsidulkinusios su laukinėmis veislėmis, šių medžiagų kiekis gali būti pavojingai didelis.

Apsinuodijimo agurbitacinu simptomai gali būti šie:

  • Pykinimas
  • vėmimas
  • Viduriavimas
  • Skrandžio spazmai

Sunkiais atvejais gali pasireikšti net plaukų slinkimas ar sunkesnės reakcijos.

Ką daryti, jei cukinija karti?

Jei suvalgę žalios cukinijos kąsnį pajuntate ryškų kartumą, nedelsdami nustokite ją valgyti. Net ir nedidelis tokios cukinijos kiekis gali sukelti nemalonių simptomų. Terminis apdorojimas nesunaikina cucurbitacinų, todėl karčioji cukinija netinka vartoti jokia forma. Tiesiog ją išmeskite.

Kaip teisingai vartoti žalias cukinijas?

Norėdami saugiai ir sveikai mėgautis žaliomis cukinijomis, laikykitės šių paprastų taisyklių:

  1. Prieš dėdami žalią cukiniją į patiekalą, visada suvalgykite nedidelį kąsnelį. Jei ji turi net ir nedidelį kartaus skonio prieskonį, išmeskite visą daržovę.
  2. Jaunų, mažų cukinijų skonis būna subtilesnis ir jose mažiau kaupiasi cucurbitacinų.
  3. Cukinijas pirkite iš patikimų tiekėjų, turgavietėse ar parduotuvėse, kur esate tikri dėl produkcijos kokybės.
  4. Žalias cukinijas galima supjaustyti plonomis juostelėmis (spirale – „cukinijų makaronams”), žiedais, kubeliais arba sutarkuoti.

Svetainė nėra saugi! Visiems jūsų duomenims gresia pavojus: užpuolikai pasinaudos slaptažodžiais, naršyklės istorija, asmeninėmis nuotraukomis, banko kortelėmis ir kitais asmeniniais duomenimis.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Vaikų vasaros stovykla