Nuotrauka: iš atvirų šaltinių
Druska yra kiekvieno iš mūsų mitybos racione, tačiau ji gali sukelti galimų sveikatos problemų
Stambioji druska yra populiarus ingredientas virtuvėje. Tačiau, nepaisant natūralios kilmės, dideli druskos kristalai gali kelti pavojų sveikatai ir paskatinti persivalgymą. Tinklalapis „Today” praneša, kad.
Kokia yra druskos žala
Druska yra kiekvieno žmogaus mitybos racione, tačiau per didelis natrio kiekis gali sukelti sveikatos problemų, pavyzdžiui, aukštą kraujospūdį.
Duona ir bandelės, dešrelės, džiūvėsiai, picos, burritos, takos, sriuba ir sumuštiniai turi daug natrio.
Kad organizmas tinkamai funkcionuotų, jam reikia nedidelio natrio kiekio, tačiau neviršykite rekomenduojamos 5 g per dieną paros normos. Tai maždaug vienas arbatinis šaukštelis.
Kodėl turėtumėte vengti rupios druskos
Visa druska yra chemiškai panaši, pagrindinis skirtumas yra jos grūdelių dydis.
Kardiologė Siuzana Čeng (Susan Cheng) sakė, kad žmonėms patinka rupios druskos traškumas, todėl jie netyčia gali jos suvalgyti per daug. Pavyzdžiui, jūros druskos, akmens druskos arba Himalajų druskos, kuri būna stambių kristalų.
Priežastys, dėl kurių rupi druska gali prisidėti prie druskos standarto persivalgymo:
- netolygus pasiskirstymas patiekale – dideli druskos kristalai pasiskirsto ne taip tolygiai kaip smulki druska. Dažnai atrodo, kad patiekale nepakanka druskos, ir žmogus, norėdamas tai kompensuoti, įberia daugiau, nesuprasdamas, kad jau viršijo normą.
- lėtesnis tirpimas – stambi druska lėčiau tirpsta maiste ar burnoje, todėl jos skonis jaučiamas ne iš karto. Dėl to gaminant maistą ar valgant jo gali būti pridėta per daug.
- tūris ir svoris – šaukšte rupios druskos yra mažiau kristalų nei šaukšte smulkios druskos, bet svoris gali būti toks pat ar net didesnis.
Kaip sumažinti druskos kiekį maiste
Kontroliuokite savo pirkinius
Rinkitės maisto produktus, pažymėtus užrašu „mažai natrio” arba „be pridėtinės druskos”. Venkite perdirbtų maisto produktų, tokių kaip dešrelės, paruošti padažai, užkandžiai, konservai – juose yra daug „paslėptos” druskos.
Pirkite šviežius produktus: daržoves, vaisius, mėsą, žuvį – juose nėra pridėtinės druskos.
Gaminkite maistą namuose
Nesūdykite druskos „ant mašinos”. Prieš įberdami druskos, paragaukite patiekalą. Druskos kiekį mažinkite palaipsniui. Skonio receptoriai prie to pripranta – per 2-3 savaites druskos mažinimas tampa beveik nepastebimas.
Naudokite prieskonius ir žoleles: bazilikus, raudonėlius, česnakus, citrinų sultis, imbierą, pipirus, ciberžolę – jie suteikia skonį be druskos.
Svetainė nėra saugi! Visiems jūsų duomenims gresia pavojus: užpuolikai pasinaudos slaptažodžiais, naršyklės istorija, asmeninėmis nuotraukomis, banko kortelėmis ir kitais asmeniniais duomenimis.