Geriausias laikas gerti žaliąją arbatą įvardytas: ne po valgio!

Nuotrauka: iš viešų šaltinių

Gerkite žaliąją arbatą su vitamino C šaltiniu, kad padidintumėte antioksidantų kiekį

Žalioji arbata yra vienas sveikiausių gėrimų, tačiau didžiausią naudą iš jos gausite tik tada, jei geriate ją tinkamu laiku. Tuomet ji efektyviausiai veikia organizmą. Taip teigiama interneto svetainėje Eating well.

Kada gerti žaliąją arbatą

Mitybos specialistė Joy Dubost atskleidė, kad žalioji arbata yra idealus gėrimas, kuriame nėra kalorijų ir cukraus, ir kuris yra sveikatai naudingų antioksidacinių augalų junginių šaltinis.

Geriausia arbatą gerti tuščiu skrandžiu, nes geriama su maistu ji gali trukdyti geležies įsisavinimui. Gerdami žaliąją arbatą šiuo metu, naudingųjų katechinų gausite iš pat ryto.

Gerkite žaliąją arbatą su vitamino C šaltiniu, kad padidintumėte antioksidantų kiekį.

Tyrimai rodo, kad baltymai, skaidulos ir tam tikri mineralai gali pabloginti flavonoidų biologinį prieinamumą. Visa tai dėl to, kad jie gali išlikti maisto sudedamosiose dalyse (pvz., skaidulose), iš esmės „paslėpdami” juos nuo organizmo virškinimo metu.

Tarp valgymų

Arbatos gėrimas su maistu gali turėti priešingą poveikį: taninai yra cheminės medžiagos, kurios sukuria aitrų arbatos skonį ir gali trukdyti geležies įsisavinimui.

Geležis yra maisto produktuose randamas mineralas, raudonųjų kraujo kūnelių sudedamoji dalis, be kitų funkcijų, atsakinga už deguonies perdavimą ląstelėms, kad būtų palaikoma energija.

Dėl šios priežasties žaliąją arbatą geriausia gerti likus bent dviem valandoms iki valgio arba po jo, kad antioksidantai būtų maksimaliai įsisavinami.

Po valgio

Kai kuriems žmonėms žaliosios arbatos gėrimas yra puikus būdas užbaigti valgį. Tačiau arbatoje esantys taninai gali trukdyti įsisavinti maistines medžiagas, pavyzdžiui, geležį, o tai žalinga, jei yra rizika, kad jos gali trūkti.

Taninai virškinimo trakte gali jungtis su augalinių šaltinių geležimi (nehemine geležimi), todėl organizmas ją sunkiai įsisavina. Geriausia palaukti kelias valandas ir vietoj to mėgautis puodeliu arbatos ne valgio metu.

Kas atsitinka, jei geriate vakare

Daugeliui žmonių arbatos gurkšnis yra atpalaiduojantis ritualas prieš miegą. Tačiau žaliojoje arbatoje yra kofeino – apie 30 miligramų (mg) viename puodelyje. Tai mažiau nei kavoje, tačiau jis gali trukdyti užmigti ar išlaikyti miegą, ypač jei esate jautrūs kofeinui.

Tokiu atveju geriau rinktis arbatą be kofeino, pavyzdžiui, ramunėlių arbatą.

Patarimai, kaip maksimaliai padidinti antioksidantų įsisavinimą

Kad arbata būtų kuo geresnė, vadovaukitės šiais patarimais:

  • Arbatą užplikykite verdančiu vandeniu (100 °C) iki 4 minučių.
  • žaliąją arbatą derinkite su maisto produktais, kuriuose gausu vitamino C, pavyzdžiui, apelsinais, citrinomis ar braškėmis, nes taip pagerinsite antioksidantų įsisavinimą iš gėrimo.
  • Pieno dėjimas į žaliąją arbatą gali sumažinti jos antioksidacinį pajėgumą. Tiems, kurie nori gauti kuo daugiau naudos, geriausia žaliąją arbatą gerti be karvės ar sojų pieno.

Svetainė nėra saugi! Visiems jūsų duomenims gresia pavojus: užpuolikai pasinaudos slaptažodžiais, naršyklės istorija, asmeninėmis nuotraukomis, banko kortelėmis ir kitais asmeniniais duomenimis.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Vaikų vasaros stovykla