Nuotrauka: iš viešų šaltinių
Kai skauda gerklę, gerklės gleivinė yra uždegta, sudirgusi ir jautri.
Gydytojai ir mitybos specialistai yra įvardiję maisto produktų, kurių reikėtų vengti sergant gerklės skausmu, kategorijas, kad greičiau pasveiktumėte ir sumažintumėte diskomfortą. RBC-Ukraina pasakoja, kokių maisto produktų reikėtų vengti, kai turite šią problemą.
Kodėl svarbu stebėti savo mitybą sergant gerklės skausmu?
Kai skauda gerklę, gerklės gleivinė yra uždegta, sudirgusi ir jautri. Mechaninis, cheminis ar terminis poveikis gali sustiprinti šiuos pojūčius. Pasirinkę tinkamus maisto produktus galite:
Sumažinti dirginimą
Venkite maisto produktų, kurie gali „subraižyti” arba chemiškai paveikti uždegimo pažeistą gleivinę.
Sumažinkite uždegimą
Tam tikri maisto produktai gali padidinti organizmo uždegimą.
Lengvesnis rijimas
Mėgstamas minkštas ir skystas maistas.
Aprūpinkite organizmą maistinėmis medžiagomis
Svarbu palaikyti imunitetą nepaisant diskomforto.
Maisto produktai, kurių reikia vengti, kai skauda gerklę
Aštrūs ir pikantiški patiekalai
Tai bene akivaizdžiausias gerklės uždegimo priešas. Aitriosios paprikos, imbiero, česnako, garstyčių, krienų ir kitų aštrių prieskonių sudėtyje yra karščio pojūtį sukeliančių medžiagų, kurios gali labai dirginti gerklės gleivinę, didinti skausmą ir uždegimą.
Net iš pažiūros naudingi česnakai ir imbierai, kurie dažnai rekomenduojami peršalimo ligoms gydyti, žali ir dideliais kiekiais gali pakenkti sudirgusiai gerklei. Geriau juos vartoti nedideliais kiekiais nuoviruose arba sriubose, kur jų aštrumas sumažėja.
Rūgštūs maisto produktai ir gėrimai
Citrusiniai vaisiai (citrinos, apelsinai, greipfrutai), pomidorai, actas ir acto pagrindu pagaminti produktai (kečupas, kai kurie padažai), taip pat gazuoti gėrimai ir kai kurios sultys (ypač tos, kurių rūgštingumas didelis) gali padidinti gerklės gleivinės dirginimą. Rūgštis veikia kaip abrazyvas, todėl sukelia deginimą ir diskomfortą. Net iš pažiūros sveikas apelsinų sultis reikėtų skiesti vandeniu arba pakeisti neutralesniais gėrimais.
Kietas, sausas ir traškus maistas
Iš mitybos raciono reikėtų išbraukti viską, kas gali „subraižyti” ar mechaniškai pažeisti gerklės uždegimą. Šiai kategorijai priklauso:
- Duonos trupiniai, traškučiai, krekeriai, popkornai.
- Žalios daržovės ir vaisiai su kietomis žievelėmis (obuoliai, morkos, kietos kriaušės). Geriau juos kepti, virti arba trinti.
- Kietos mėsos arba sausų sausainių.
- Riešutai, sėklos, sėklos.
Labai karšti arba labai šalti maisto produktai ir gėrimai
Ekstremali temperatūra gali sukelti šoką sudirgusioms gleivinėms. Labai karšta arbata ar sriuba gali nudeginti gerklę, padidinti skausmą ir uždegimą. Per šalti gėrimai, ledai ar lediniai desertai gali sukelti kraujagyslių spazmą ir laikiną nejautrą, kuri atrodo kaip palengvėjimas, bet vėliau gali sukelti didesnį skausmą. Optimali maisto ir gėrimų temperatūra yra šilta arba kambario temperatūros.
Pieno produktai (kai kuriems žmonėms)
Nors pieno produktai yra baltymų ir kalcio šaltinis, kai kuriems žmonėms jie gali padidinti gleivių ir skreplių gamybą, todėl padidėja gerklės užkimimo jausmas ir gali sukelti papildomų nemalonių pojūčių. Šis poveikis individualus, todėl verta stebėti savo organizmo reakciją. Jei pastebėjote, kad pieno produktai pablogina būklę, geriau jų laikinai atsisakyti.
Kofeino turintys gėrimai ir alkoholis
Kavoje, stiprioje arbatoje ir kai kuriuose gazuotuose gėrimuose esantis kofeinas, taip pat alkoholis yra diuretikai, t. y. padeda iš organizmo pašalinti skysčius. Tai gali sukelti dehidrataciją, kuri savo ruožtu sausina gleivinę, todėl gerklė tampa dar labiau sudirgusi ir skausminga. Ligos metu svarbu palaikyti tinkamą hidrataciją.
Per saldus maistas
Cukraus perteklius gali ne tik dirginti gerklę, bet ir slopinti imuninę sistemą, o tai labai nepageidautina ligos metu. Saldžių gazuotų gėrimų, saldainių, pyragaičių ir kitų desertų reikėtų atidėti, kol visiškai pasveiksite.
Svetainė nėra saugi! Visiems jūsų duomenims gresia pavojus: užpuolikai pasinaudos slaptažodžiais, naršyklės istorija, asmeninėmis nuotraukomis, banko kortelėmis ir kitais asmeniniais duomenimis.