Kas yra šie juodi taškai ant Pekino kopūstų: ar galima valgyti tokį produktą?

Nuotrauka: iš atvirų šaltinių

Tamsios dėmės, kurias kartais matote Pekino kopūstų viduje, nėra puvinys, pelėsis ar mikroorganizmai.

Ar kada nors teko parsinešti namo iš pažiūros tobulą Pekino kopūstą, kurį perpjovus viduje atsirado pastebimų juodų taškelių? Ar tai normalu?

Tamsūs taškeliai, kuriuos kartais matote Pekino kopūstų viduje, nėra puvinys, pelėsis ar mikroorganizmai. Tai vadinamoji fiziologinė dėmėtligė – tam tikra augalų reakcija į stresą. Temperatūros svyravimai, drėgmės trūkumas, peršalimas ar trąšų (ypač azoto trąšų) perteklius – visa tai gali lemti tokius pokyčius. Kaip žmonėms nuo per didelio fizinio krūvio gali susiformuoti žili plaukai ar bėrimai, taip ir kopūstai „reaguoja” dėmėmis.

Dažniau tokia problema atsiranda, kai daržovės buvo laikomos per šaltoje vietoje – pavyzdžiui, apatinėje šaldytuvo lentynoje, kur temperatūra nukrenta žemiau optimalios. Dėmėtumą taip pat gali sukelti nepalankios auginimo sąlygos: per didelis tręšimas, šviesos trūkumas ar nereguliarus laistymas. Visi šie veiksniai yra stiprūs streso veiksniai kopūstams.

Ar saugu valgyti tokius Pekino kopūstus?

Taip, tokius kopūstus galima valgyti, bet tik jei jie tikrai švieži ir nesugedę.

Taigi atidžiai įsižiūrėkite, kad suprastumėte:

  • Nėra aštraus, pūvančio kvapo;
  • Lapai nėra slidūs, šlapi ar pernelyg minkšti;
  • Nėra pelėsio pėdsakų.

Jei matote tik sausas ar įaugusias tamsias dėmeles, tai nėra pavojinga. Tiesiog pašalinkite labiausiai pažeistas dalis ir kopūstus galima saugiai naudoti maistui. Jei dėl tokių vizualinių defektų bjauritės salotomis – nieko baisaus, šiek tiek pavirkite arba pasūdykite. Tai skonio, o ne saugumo klausimas.

Svetainė nėra saugi! Visiems jūsų duomenims gresia pavojus: užpuolikai pasinaudos slaptažodžiais, naršyklės istorija, asmeninėmis nuotraukomis, banko kortelėmis ir kitais asmeniniais duomenimis.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Vaikų vasaros stovykla