Atkreipkite dėmesį į šiuos požymius, kad išsirinktumėte gerą vyną net jo neragavę.
Kaip išsirinkti gerą vyną / depositphotos.com
Taurė vyno praskaidrins bet kokį vakarėlį ar šventinį vakarą. Norint parduotuvėje išsirinkti kokybišką gėrimą, nebūtina išmanyti apie vyną. Kad neišmestumėte pinigų ir nenusipirktumėte nekokybiško gėrimo, apsipirkdami atkreipkite dėmesį į keletą ženklų.
Vyno rūšis
Jei negalite nuspręsti, kuris vynas yra jūsų mėgstamiausias arba kuris vynas geriausiai tinka šventei, pagalvokite apie maistą ant stalo. Raudonasis vynas tinka prie mėsos, o baltasis – prie žuvies ir jūros gėrybių. Jei nežinote, kokie patiekalai bus ant stalo, rinkitės universalų sausą putojantį vyną arba sausą rožinį vyną.
Kaina
Geras vynas negali kainuoti mažiau nei 300 grivinų už butelį, ypač jei jis importuotas. Jei toks vynas pigus – greičiausiai susidūrėte su klastote. Tačiau už butelį nereikėtų duoti ir kelių tūkstančių grivinų, nes net someljė kartais nesugeba atskirti brangaus ir vidutinės kainos vyno.
Vyno spalva
Jei vyno butelis skaidrus, prieš pirkdami galite įvertinti gėrimo spalvą. Prisiminkite taisyklę – baltasis vynas su amžiumi tamsėja, o raudonasis – šviesėja. Jei vienerių metų senumo raudonasis vynas yra rudos spalvos – geriau jį grąžinti į lentyną. Be to, gėrimas neturi būti drumstas ir neturi turėti nuosėdų.
Kaip pasirinkti kokybišką vyną / nuotrauka depositphotos.com
Vyno amžius
Raudonąjį vyną reikėtų brandinti bent 1-3 metus. Kuo ilgiau raudonasis vynas brandinamas, tuo sodresnis tampa jo skonis. Jauno raudonojo vyno skonis labai rūgštus, o tai ne visiems patinka.
Baltasis vynas, priešingai, turėtų būti jaunas (ne senesnis kaip 2 metų), kitaip jo skonis bus pernelyg aštrus. Ilgai brandinti baltieji vynai gali būti skanūs tik elito segmente.
Cukraus kiekis
Labiausiai rūgščiu laikomas sausas vynas, kuriame cukraus kiekis yra apie 4 g/l. Tačiau toks gėrimas patiks ne visiems. Vidutinio saldumo vynuose yra 5-18 g cukraus litre (pusiau sausas vynas) ir 18-45 g cukraus litre (pusiau saldus vynas). Desertiniuose vynuose cukraus kiekis yra 100 g/l ar daugiau, todėl jie patiks tiems, kurie mėgsta saldumynus.
Kamštis ir etiketė
Butelio etiketė turi būti lygi ir lygi, be įbrėžimų ir vyno lašų. Tai rodo, kad gėrimas buvo tinkamai laikomas.
Kalbant apie kamštį, užsukamas kamštis tinka jaunam, iki 2 metų senumo vynui. Baltąjį vyną visada geriau gerti su sraigtiniu kamščiu. Jis neleidžia vynui senėti ir apsaugo jį nuo pelėsio. Be to, vyną lengviau atidaryti. Jei vynas yra 3 metų ar senesnis, jam tinka iš natūralių medžiagų pagamintas kamštis. Jis „pagyvena” gėrimą.