Nuotrauka: iš atvirų šaltinių
Dilgėlių užpilas – tikras natūralus augalų eliksyras
Patyrę savininkai dažnai naudoja piktžoles organinėms trąšoms ruošti, kuriomis laisto lysves. Šios trąšos padeda augalams greitai augti ir formuoti didelius vaisius.
Dilgėlių užpilas yra tikras natūralus eliksyras augalams. Daržininkai aktyviai naudoja dilgėles kaip organinę trąšą ir apsisaugojimo nuo ligų ir kenkėjų priemonę. Reguliarus tokių trąšų naudojimas teigiamai veikia augalų augimą, vystymąsi ir atsparumą.
Kokia dilgėlių užpilo nauda daržovių pasėliams?
- Spartina augalų augimą. Dilgėlėse yra daug azoto, kuris skatina žaliosios masės vystymąsi, ypač jaunų daigų.
- Gerina dirvožemio sudėtį. Užpilas praturtina dirvožemį mikroelementais, gerina jo struktūrą ir skatina aktyvų daržovių šaknų sistemos vystymąsi.
- Apsaugo nuo vabzdžių kenkėjų. Infuzija apdorotus augalus mažiau pažeidžia amarai, erkės ir kiti vabzdžiai. Dilgėlės turi natūralių insekticidinių savybių.
- Padeda kovoti su ligomis. Dilgėlių antiseptinės savybės padeda slopinti grybelines infekcijas, pavyzdžiui, miltligę.
- Padidina derlių. Reguliarus maitinimas užpilu stiprina augalų imunitetą, o tai teigiamai veikia vaisių kiekį ir kokybę.
- Palaiko naudingąją mikroflorą. Dilgėlių trąšose esančios organinės medžiagos skatina naudingų mikroorganizmų vystymąsi dirvožemyje, gerina jo derlingumą.
Kaip paruošti dilgėlių užpilą daržovėms
Sudėtis:
- šviežių dilgėlių – apie 1 kibirą (galite naudoti lapus ir stiebus, bet be šaknų);
- vandens – 10 litrų lietaus vandens arba grūdinto vandens.
Paruošimo būdas:
- Paruoškite talpyklą. Paimkite didelę plastikinę arba medinę statinę. Nenaudokite metalinio indo, nes įvyks oksidacija.
- Pripildykite statinę žalios masės. Susmulkinkite šviežias dilgėles ir pripildykite jomis maždaug pusę statinės.
- Užpilkite dilgėles vandeniu, palikdami šiek tiek vietos viršuje, nes rūgimo metu skystis pakils.
- Užvirinkite. Uždenkite indą dangčiu arba burna, bet ne hermetiškai, palikite 10 dienų. Kasdien maišykite užpilą medine lazdele.
- Perkoškite. Kai atsiranda būdingas fermentacijos kvapas ir skystis patamsėja, vadinasi, užpilas paruoštas. Prieš vartojimą jį reikia perkošti.
- Naudojimas. Atskieskite užpilą santykiu 1 litras užpilo 10 litrų vandens, laistykite daržovių pasėlius po šaknimis kartą per 2 savaites. Purškimui skiesti dar silpniau: 1:20.
Reikėtų žinoti, kad dilgėlių užpilu negalima maitinti ankštinių augalų – pupų ir žirnių. Trąšoje esantis azoto perteklius gali jiems pakenkti.
Svetainė nėra saugi! Visiems jūsų duomenims gresia pavojus: užpuolikai pasinaudos slaptažodžiais, naršyklės istorija, asmeninėmis nuotraukomis, banko kortelėmis ir kitais asmeniniais duomenimis.