Sūrio istorija: kaip ilgai išsaugoti sūrį

Štai kaip tinkamai laikyti sūrį, kad jis nesugestų ir nesugestų.

Kaip laikyti sūrį / nuotrauka depositphotos.com

Perkame kietąjį sūrį, suvyniojame jį į maišelį – ir į šaldytuvą. O po kurio laiko sūris jau su pelėsiu – tik, deja, ne kilnus, o pavojingas sveikatai. Ar ši sitija jums pažįstama? Keletas Mes gyvenimo patarimų padės apsaugoti sūrį nuo pelėsio ir išdžiūvimo, taip pat išsaugoti sūrio skonį ir aromatą.

Anksčiau pasakojome, kaip laikyti vyną tuščiame butelyje – 3 būdai.

Kur laikyti sūrį, kad jis nesugestų

Sūrį galima laikyti keliose vietose. Pagrindinė jų sąlyga – tinkama temperatūra ir drėgmė.

Šaldytuve

Ideali sūrio laikymo temperatūra yra 0-8 °C. Tam puikiai tinka vidurinė šaldytuvo zona. Vaisių ir daržovių laikymo padėklas taip pat yra geras pasirinkimas. Svarbiausia sūrį tinkamai supakuoti, kad jis būtų apsaugotas nuo drėgmės pertekliaus ir pašalinių kvapų.

Sūrio galiojimo laikas šaldytuve priklauso nuo jo rūšies – vidutiniškai nuo dviejų savaičių iki mėnesio.

Patarimas: sūrį iš šaldytuvo išimkite likus ne mažiau kaip 30 minučių iki patiekimo.

Sandėliukas

Šiuolaikiniuose butuose sunkiai rasite sandėliuką, tačiau privačiuose namuose jis yra. Jame nėra šildymo ir langų, todėl tiek šiltuoju metų laiku, tiek žiemą temperatūra sandėliuke būna keliais laipsniais žemesnė už kambario temperatūrą. Taigi jis puikiai tinka sūriui laikyti.

Rūsys

Rūsyje taip pat yra vėsu ir drėgna, panašiai kaip šaldytuve, todėl rūsyje galima saugiai laikyti sūrį.

Kambario temperatūroje

Jei nėra šaldytuvo, rūsio ar sandėliuko, sūrį savaitę galima laikyti kambario temperatūroje. Tam tikslui jį patartina laikyti sausoje, tamsioje vietoje, į kurią nepatenka tiesioginiai saulės spinduliai.

Ar sūrį galima laikyti šaldiklyje – privalumai ir trūkumai

Daug diskutuojama apie tai, ar šaldiklyje galima laikyti sūrį. Šis laikymo būdas nerekomenduojamas minkštiems, kreminiams sūriams. Tačiau kietasis sūris, jei jis skirtas gaminti, o ne patiekti, šaldiklyje gerai išsilaikys iki 3 mėnesių.

Faktas tas, kad šaldymas neturi įtakos sūrio sveikatai naudingoms savybėms, tačiau turi įtakos jo tekstūrai ir kokybei. Užšaldžius sūrį, jo viduje susidaro maži ledo kristalai, kurie sutrikdo struktūrą. Todėl sūris gali tapti trapus arba miltingas ir šiek tiek prarasti savo skonį.

Norint užšaldyti sūrį, reikia jį suvynioti į popierių, pavyzdžiui, pergamentą, ir įdėti į sandarų maišelį. Atšildykite sūrį šaldytuve, kad jis atgautų drėgmę.

Sūrį taip pat galite užšaldyti ne ištisais gabalėliais, o griežinėliais, apvynioti juos pergamentu ir sudėti į indą. Arba sūrį sutarkuokite ir užšaldykite užspaudžiamame maišelyje.

Kaip laikyti sūrį šaldytuve, kad jis nesugestų – tinkama sūrio pakuotė

Pagrindinė bet kokios rūšies sūrio laikymo taisyklė – sūris turi „kvėpuoti”. Todėl sandarios medžiagos sūriui laikyti netinka. Sužinokime, į ką suvynioti sūrį, kad jis nepradėtų pelyti ir neišdžiūtų.

Pergamentinis popierius

Paprasčiausia sūrį suvynioti į pergamentinį arba vaškinį popierių. Taip sukuriama normali anglies dioksido cirkuliacija, sūris kvėpuoja ir noksta.

Sūrio popierius

Specializuotose sūrio parduotuvėse sūris vyniojamas į sūrio popierių. Jį sudaro du sluoksniai: plona plėvelė viduje, kuri neleidžia sūriui išdžiūti, bet ir kvėpuoti, ir stiprus apsauginis sluoksnis išorėje. Geriausia sūrį šiame sūrio popieriuje laikyti ir namuose.

Folija

Folija taip pat tinka kietiems ir pusiau kietiems sūriams laikyti – ji padės sūriui išlaikyti savo savybes. Pelėsinių sūrių atveju folija yra vienintelis pasirinkimas.

Stiklinė tara

Minkštus arba šviežius sūrius geriausia laikyti sandariuose induose, pavyzdžiui, stikliniuose arba porcelianiniuose.

Ar ir kaip laikyti sūrį celofaniniame maišelyje

Kaip jau minėjome anksčiau – sūris turi „kvėpuoti”. Jei jis bus sandariai suvyniotas į celofaninį maišelį ar maistinę plėvelę, sūris įgaus aštrų plastiko kvapą. Be to, maišelis ir plėvelė sulaiko drėgmę, o tai skatina pelėsio augimą sūrio paviršiuje.

Taigi pirmiausia sūrį supakuokite į popierių, o tada galite laisvai suvynioti į plastikinę plėvelę arba įdėti į celofaninį maišelį.

Kaip apsaugoti sūrį nuo pelėsio – patarimai ir gudrybės

Yra keletas išbandytų būdų, kaip ilgiau išlaikyti sūrio skonį ir aromatą bei išvengti pelėsio.

  • Nenupjaukite kietųjų sūrių plutos. Nors ji nevalgoma, tačiau saugo sūrį laikant šaldytuve ir išsaugo jo skonį.
  • Padenkite sūrį plonu augalinio aliejaus sluoksniu – Tai veiks kaip barjeras. Jei ant sūrio pradės veistis pelėsis, tai bus ant aliejaus, o ne ant paties sūrio. Norėdami jį pašalinti, tiesiog nuvalykite sūrį popieriniu rankšluosčiu ir nuplaukite šiltu vandeniu.
  • Ant sūrio uždėkite porą rafinuoto cukraus kubelių. Cukrus padeda reguliuoti atmosferą inde, todėl sūris ilgiau išlieka šviežias.

Jei cukrus staiga pradeda tirpti, išimkite sūrį iš indo, perpakuokite jį į naują popierių ir vėl įdėkite su naujais cukraus kubeliais.

Ar reikia išmesti sūrį, jei ant jo yra pelėsio?

Baltas ir mėlynas pelėsis ant sūrio yra įprastas pelėsis, būdingas gurmaniškiems sūriams. Tačiau jei nusipirkote kietąjį sūrį ir jame atsirado „nekultūrinio” pelėsio, turėtumėte kuo labiau nupjauti pažeistą vietą.

Tačiau šviežiuose ir minkštuose sūriuose nepageidaujamas pelėsis greitai įsiskverbia į sūrį – juos geriau išmesti visam laikui.

Kiek laiko galima laikyti sūrį – terminai

Sūrio galiojimo laikas priklauso nuo sūrio rūšies – kuo kietesnis sūris, tuo ilgiau jis išsilaikys.

  • Kietieji sūriai (pvz., parmezanas, Grana Padano), galima laikyti 1,5 mėnesio, nes jie praranda mažiausiai drėgmės.

Tokie sveiki sūriai laikosi ilgiau nei pjaustyti ar tarkuoti sūriai.

  • Pusiau kieti ir pusiau minkšti sūriai (čederis, goda) – laikykite 2-4 savaites.
  • Minkšti ir sūdyti sūriai (gorgonzola, brie, feta) – juose yra daugiau drėgmės nei kietuosiuose sūriuose, todėl jie ilgai neišsilaikys švieži.

Tokius sūrius galima laikyti apie 2 savaites.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Vaikų vasaros stovykla