Kaip gaminti kutį ir kada jį dėvėti: tradicijos ir senas vietinis receptas

Papasakosime, kaip virti kučią iš kviečių – kokius grūdus imti ir ar reikia juos mirkyti.

Kaip teisingai paruošti kutį / depositphotos.com

Kūčios – pagrindinis apeiginis patiekalas per Kalėdas. Tikima, kad ji ir uzvar būtinai turi stovėti Šventąjį vakarą ir ant Kalėdų stalo, nes kučia yra šeimininkė, o uzvar – šeimininkas. Kaip pagal senovinį ukrainietišką receptą iš kviečių paruošti kučią, taip pat kada kučia nešiojama, papasakosime toliau.

Kaip pasigaminti kutį Kalėdoms – receptas su kviečiais

Šiais laikais kučia dažnai ruošiama ryžių arba perlinių koldūnų pagrindu, tačiau pagal autentišką receptą patiekalas gaminamas iš kviečių. Jis verdamas, tada dedama garuose virtų ir tarkuotų aguonų su medumi, riešutais, o šiuolaikiškai interpretuojant – sultenių ir kitų džiovintų vaisių. Patiekalas užpilamas ouzvaru.

Kalėdinė kutija

Ingredientai:

  • kviečiai – 1 puodelis* ;
  • vandens – 1 litras (4 puodeliai);
  • sviesto – 50 g;
  • druskos – pagal skonį;
  • riešutai (nulupti) – 100 g;
  • aguonos – 100 g;
  • vandens – 200 ml;
  • cukraus – 100 g;
  • medus – 100 g.

*Didžioji stiklinė – 250 ml.

Ouzvarui:

  • vandens – 1,5 litro;
  • džiovinti (džiovinti obuoliai ir kriaušės) – 250 g;
  • sultenių – 50 g;
  • medaus arba cukraus.

Kaip virti kviečius kutyje

Tai galima daryti dviem būdais – mirkant arba nemirkant. Kviečius mirkyti būtina, jei tai kieti kviečiai – taip darė mūsų protėviai (beje, tokie kviečiai skanesni ir sveikesni).

Kviečius reikia gerai nuplauti, užpilti vandeniu (1:4) ir palikti 10-12 valandų. Nusunkus vandenį, vėl užpilti ta pačia proporcija, pasūdyti ir virti ant vidutinės ugnies apie valandą – kol bus paruošti (grūdai pradės spragsėti). Jei kviečiai jau paruošti, bet liko skysčio, galite grūdus išberti ant durtuvo ir leisti nusausinti. Tada įpilkite ištirpintą sviestą.

Kaip virti kviečius kutai jų nemirkant

Reikia imti minkštus kviečius arba poliruotus kviečius (jie paprastai parduodami supakuoti maišeliuose paruoštuose kalėdinės kutijos rinkiniuose). Jį reikia nuplauti, jei reikia, užpilti vandeniu, įberti druskos ir virti, kol bus paruoštas. Įpilti ištirpinto sviesto.

Kietus kviečius galima virti ir nemirkytus, tačiau tai užtruks ilgiau.

Kaip pasigaminti aguonas kutai

Pirmiausia aguonas reikia pavirti garuose – užpilti verdančiu vandeniu ir palikti pastovėti. Tada vandenį nusunkite ir sumalkite trintuvu, kad pasigamintumėte aguonų pieną. Į aguonas įdėkite medaus ir cukraus ir gerai išmaišykite.

Riešutus stambiai supjaustykite, jei norite, galite juos paskrudinti.

Suvarui reikia užpilti džiovintus vaisius vandeniu ir leisti jiems užvirti, įberti cukraus, tada atvėsinti ir įdėti medaus.

Į išvirtus kviečius įpilti aguonų padažo, ant viršaus užbarstyti riešutų. Patiekdami į kutį įdėkite kelis šaukštus uzvaros.

Kada dėvėti kutį 2024 m.

Kūčios valgomos Kalėdų išvakarėse – Šventąjį vakarą. Ji patiekiama krikštatėviams, seneliams, kartais taip pat sūnėnams ir kitiems giminaičiams. Prie Kūčių dedama duonos ir kitų produktų (jų nuožiūra). Per pasveikinimą paprastai sakoma:

Labas vakaras! Šventas vakaras! Motina ir tėvas atsiuntė vakarienę!

Večerniukams – tiems, kurie atnešė kūtę, – duodami saldumynai, vaisiai, mainais – pinigai, krikštatėviams – dovanos.

Anksčiau papasakojome, ką reikėtų gaminti Naujiesiems 2025 metams.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Vaikų vasaros stovykla