Nuotrauka: iš atvirų šaltinių
Nepamirškite reguliariai purenti dirvą ir šalinti visas piktžoles
Česnakų lapų galiukai pradeda gelsti ir tai yra pirmasis ženklas, kad augalui kažkas negerai. Dažniausiai taip nutinka gegužės pabaigoje arba birželio pradžioje.
Kodėl česnakų lapai pagelsta
Priežastys gali būti šios:
- žieminiai česnakai nukentėjo nuo vėlyvų šalnų, kurios galėjo būti gegužės pradžioje;
- ant šaknų pasirodė grybinė liga (norėdami patikrinti, tiesiog ištraukite vieną krūmą ir apžiūrėkite jo apačią);
- augalui trūksta maisto medžiagų (dažniausiai azoto ir kalio);
- nepakankamas laistymas (pasitaiko birželio mėnesį, kai oras jau būna karštas);
- dirvožemis per tankus, todėl šaknis pasiekia mažai deguonies;
- pasėlius užpuolė kenkėjai (pvz., svogūninė musė).
Nustatę priežastį, galite pradėti imtis veiksmų.
Česnakų pageltimas dėl ligų – ką daryti
Jei apatinėje lapų pusėje pastebite geltonų dėmių, tai reiškia, kad išsivystė peronosporozė. Po kurio laiko plunksnos taps gleivėtos ir nukris. Ant apatinės dalies dažnai atsiranda pelėsis. Šis požymis dažnai pastebimas ne tik ant česnakų, bet ir svogūnų.
Nuo peronosporozės gali išgelbėti tik specialūs preparatai, padedantys kovoti su grybelinėmis ligomis. Jų galima įsigyti parduotuvėje.
Česnakus dažnai pažeidžia kita grybinė liga – rūdys. Ją gana lengva aptikti – ant lapų paviršiaus atsiranda rūdžių spalvos dėmių, kurios vėliau padengia visą augalą. Šiuo atveju taip pat reikia purkšti fungicidais.
Česnakai pradeda gelsti per rūgščioje dirvoje. Norint jį nukenksminti, naudokite dolomitinius miltus, kalkes, kreidą. Tačiau tai reikia daryti anksti, o ne jau pasodinus pasėlį. Rūgščioje dirvoje augalas nusilpsta, todėl jam sunkiau kovoti su kenkėjais ar ligomis.
Pavasarį geltonuojantys česnakai – kuo juos maitinti
Dažniausiai pasitaikanti česnakų geltonų lapų atsiradimo problema – mikroelementų ir naudingų medžiagų trūkumas. Todėl šėrimas yra svarbi šio augalo priežiūros dalis. Galima naudoti įvairius variantus:
- sausas tręšimas – dirva perkasama tarp eilučių, tada daromos vagos, į kurias pilamos kompleksinių mineralinių trąšų su azotu arba karbamidu granulės, tada jos užpilamos žemėmis ir gerai palaistomos;
- tręšimas šaknimis – į kibirą įpilama vandens ir jame ištirpinamas 1 valgomasis šaukštas karbamido arba kompleksinių mineralinių trąšų, česnakai laistomi iš laistytuvo (10 litrų 1 kvadratiniam metrui lysvės);
- lapų tręšimas – purkškite lapus, naudokite kalio sulfatą arba kompleksines trąšas (1 arbatinis šaukštelis kalio sulfato 1 litrui vandens).
Kaip maitinti česnaku: liaudiškos priemonės
Česnakai dažniau šeriami amoniako spiritu ir pelenais.
Jei česnakai geltonuoja, amoniakas yra populiari šėrimo priemonė. Viskas dėl to, kad jis yra šio augalo azoto šaltinis. Tirpalas ruošiamas labai paprastai: 10 litrų vandens imami 2-3 valgomieji šaukštai amoniako. Česnakus amoniaku geriau laistyti gegužės pabaigoje, kai kultūrai labiausiai reikia azoto. Be to, šis tirpalas mažina dirvožemio rūgštingumą, o tai augalui naudinga.
Mūsų alkoholis taip pat padės išgelbėti česnakus nuo svogūninės musės ir kitų kenkėjų, kurie gali sunaikinti lapus ir pakenkti visam pasėliui. Norint atsikratyti vabzdžių, lysvės laistomos tris kartus kas 10 dienų.
Pelenai yra puikus fosforo ir kalio šaltinis. Šių medžiagų česnakams reikia birželio mėnesį. Todėl šis šėrimas turėtų būti atliekamas pirmąjį vasaros mėnesį. Laistoma po šaknimis, o tirpalas ruošiamas taip: 10 litrų vandens imamas 1 puodelis pelenų, išmaišoma ir palaikoma 1-2 valandas. Krūmams purkšti į 10 litrų vandens įpilkite 1/2 puodelio pelenų. Jei reguliariai lyja, pelenus galite tiesiog išbarstyti ant lysvės. Jis prasiskverbs į dirvą ir pamaitins šaknis.
Nepamirškite reguliariai purenti dirvą ir šalinti piktžoles. Kai dirva yra tanki, česnakai prastėja, o piktžolės gali sukelti grybelines ligas.
Svetainė nėra saugi! Visiems jūsų duomenims gresia pavojus: užpuolikai pasinaudos slaptažodžiais, naršyklės istorija, asmeninėmis nuotraukomis, banko kortelėmis ir kitais asmeniniais duomenimis.