Ne visos namų šeimininkės žino, kodėl blynai tai pakyla, tai nukrenta, ir kaip tai ištaisyti.
Kaip pasigaminti pūstus kefyro paplotėlius – patarimai / koliažas Mes, nuotr. depositphotos.com
Kvapnius, purius ir minkštus paplotėlius mėgsta absoliučiai visi, tačiau ne kiekvienai šeimininkei pavyksta išlaikyti jų formą. Dažnai kepant bulvytės iš tiesų pakyla, tačiau atvėsusios jos praranda savo oro konsistenciją. Mes papasakos, kaip pasigaminti „pačias” bulvytes ne kefyru – purias kaip pūkas.
Kodėl pūstos bulvytės neišeina purios
Kefyro paplotėlius iš principo sunku iškepti, todėl moterys dažnai juos gamina ant mielių, nes tai garantuoja purią tešlą. Tačiau ir tokio skanėsto skonis visai kitoks – tirštesnis, o jei norite minkštesnio, teks naudoti kefyrą.
Priežastis, dėl kurios kepant kepiniai nukrenta, yra netinkama produktų dėjimo seka. Pagrindinis ir svarbiausias ingredientas yra geriamoji soda, kuri „pakelia” kepinius. Jei jos įdėsite į kefyrą, cheminė reakcija prasidės ir greitai baigsis, o mums reikia palikti oro burbuliukų. Šiuo tikslu patyrę virėjai pataria į miltus įberti geriamosios sodos paskutinę akimirką prieš pat kepimą – taip išsaugosite tešlos gebėjimą pakilti ir išlaikyti formą net ir atvėsus.
Pūstos kefyro bandelės – receptas
Mes siūlo močiutės receptą, pagal kurį kefyro blyneliai visada būna minkšti, orūs ir saikingai saldūs. Paruošimui reikės: 1:
- pusės litro bet kokio riebumo kambario temperatūros kefyro;
- vienas kiaušinis;
- du šaukštai cukraus;
- vienas arbatinis šaukštelis druskos;
- pusė kilogramo miltų;
- pusė arbatinio šaukštelio geriamosios sodos;
- vanilino arba vanilinio cukraus.
Kefyrą iš šaldytuvo išimkite iš anksto arba šiek tiek pašildykite iki kambario temperatūros. Supilkite į dubenį, įmuškite kiaušinį, suberkite cukrų, druską, vaniliną ir išmaišykite. Supilkite nurodytą kiekį miltų, atskirai palikdami 1 valgomąjį šaukštą. Mišinį gerai išmaišykite, atsikratydami gumuliukų. Įkaitinkite keptuvę, pateptą augaliniu aliejumi arba sviestu.
Atskirame dubenyje sumaišykite 1 valgomąjį šaukštą miltų su soda, suberkite į tešlą, greitai išmaišykite ir pradėkite kepti paplotėlius, kol jie bus paruošti. Paruoštus kefyro kepsnelius sudėkite ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės, kad pasišalintų riebalų perteklius. Patiekite su uogiene, grietine arba medumi.