Kodėl kivius reikėtų valgyti su žievele: įdomus faktas, apie kurį mažai kas žino

Nuotrauka: iš atvirų šaltinių

Kiviai – tai maistingas saldžiarūgštis vaisius, pasižymintis įspūdingomis savybėmis.

Kiviai – skanus ir maistingas vaisius, kuriuo mėgaujasi daugelis. Kivių nauda neabejotina, nes reguliarus jų vartojimas padeda stiprinti imuninę sistemą, mažina širdies ligų riziką ir gerina virškinimą.

Šio vaisiaus gerbėjai pasidaliję į dvi stovyklas – vieni tvirtina, kad prieš vartojimą žievelės šalinti nereikia, užtenka tik gerai nuplauti, o kiti atkakliai tvirtina, kad vaisius būtina nulupti. Supraskime, kaip teisingai valgyti kivius – su žievele ar be jos.

Ar galima valgyti kivius su žievele?

Neluptas kivis ne visiems kelia apetitą. Mitybos specialistė Erica Julson „Health Line” sakė, kad jo žievelėje yra daug maistinių medžiagų, pvz:

  • skaidulų – jos būtinos žarnyno sveikatai, taip pat mažina diabeto, vėžio ir širdies ir kraujagyslių ligų riziką;
  • foliatai – svarbūs ląstelių atsinaujinimui ir normaliam jų augimui, todėl ypač svarbūs moterims nėštumo metu;
  • vitaminai C ir E – antioksidantai, kurie apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų.

Žmonės, valgantys kivius su žievele, gauna daugiau maistinių medžiagų – 50 % daugiau skaidulinių medžiagų, 32 % daugiau folio rūgšties ir 34 % daugiau vitamino E, palyginti su tais, kurie valgo nuluptus vaisius.

Kodėl negalima valgyti kivių su žievele

Šiame vaisiuje yra kalcio oksalato kristalų – rafidų. Jų ypač gausu žievėje. Kristalai braižo jautrią burnos odą, o vaisiaus rūgštis, patekusi ant pažeistų vietų, sukelia deginimo pojūtį.

Verta atsižvelgti į tai, kad kuo kiviai prinokę, tuo mažiau dirgina burną. Viskas dėl minkštimo, kuris sumažina rafidų koncentraciją ir jų poveikį gleivinei.

Kartu reikėtų nepamiršti, kad alergiškiems ar inkstų ligomis sergantiems žmonėms, ypač linkusiems į akmenų susidarymą, geriau atsisakyti šio vaisiaus dėl galimo būklės pablogėjimo.

Kaip tinkamai valgyti kivius

Aukščiau jau išsiaiškinome visus šio vaisiaus privalumus ir trūkumus, tačiau klausimas išlieka: „Ar būtina lupti kivius?

Žmonės nemėgsta vaisiaus odelės dėl jos tekstūros ir specifinio skonio, todėl ją nupjauna. Tačiau ją galima padaryti ne tokią nemalonią, patrinant vaisių rankšluosčiu, nušveičiant šepetėliu arba nuskutant pūkelius. Taip pat yra vaisių veislių su švelnia odele ir be pūkelių, todėl yra tikimybė rasti mėgstamą veislę, kurios žievelės galima nelupti.

Jei vis dėlto pageidaujate pašalinti žievelę, nupjaukite odelę. Arba galite kivį perpjauti per pusę ir šaukštu išskobti minkštimą.

Šį vaisių galima mėgti arba nemėgti, tačiau neginčijamas faktas lieka tas, kad jis labai naudingas. O būdą, kaip valgyti kivius – su žievele ar be jos – pasirenkate tik jūs, remdamiesi savo jausmais.

Svetainė nėra saugi! Visiems jūsų duomenims gresia pavojus: užpuolikai pasinaudos slaptažodžiais, naršyklės istorija, asmeninėmis nuotraukomis, banko kortelėmis ir kitais asmeniniais duomenimis.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Vaikų vasaros stovykla