Kokio kvapo turi būti mėsa ir kaip iš karto suprasti, kad produktas sugedęs – sužinokite medžiagoje Mes.
Kaip atpažinti nekokybišką mėsą / depositphotos.com
Šviežia mėsa yra universalus produktas, iš kurio galima paruošti įvairių patiekalų. Tačiau parduotuvėje ne visada įmanoma nustatyti jos šviežumo laipsnį, be to, net jei nusipirkote kokybišką gabalą, po kurio laiko, pamiršę jį šaldytuve, galite aptikti nemalonų kvapą. Mes papasakos, kaip nustatyti, ar kiaulienos, jautienos ar vištienos mėsa sugedo.
Anksčiau kalbėjome apie tai, kaip greitai ir saugiai suminkštinti mėsą.
Kaip atpažinti sugedusią vištieną – patarimai
Šviežia paukštiena džiugina akį tolygia malonia šviesiai rausva spalva, neturi jokio kvapo arba kvepia neutraliai, o paspaudus yra elastinga. Sugedusią vištieną galima atpažinti pagal kelis požymius:
- gleivės – mėsa padengta lygiu klampių gleivių sluoksniu;;
- kvapas – aštrus ir nemalonus, bet, deja, jį galima užmaskuoti gaminant maistą;
- spalva – atsiranda žalių dėmių ir patamsėjusių plotų.
Vištienos mėsa praranda elastingumą – paspaudus ji nebegrįžta į ankstesnę formą. Nesąžiningi pardavėjai viščiukus dažnai plauna plovikliais, o paskui marinuoja acte ir prieskoniuose, kad paslėptų nemalonų kvapą. Todėl nerekomenduojama parduotuvėse pirkti paruoštos marinuotos mėsos.
Kaip atpažinti sugedusią jautieną – rekomendacijos
Jautiena yra greitai gendantis produktas, todėl jos negalima ilgai laikyti ant prekystalio. Pavyzdžiui, kepsnių atveju mėsa specialiai brandinama ir fermentuojama, tačiau tai nėra tas pats, kaip jei jautiena „miršta” natūraliai. Mėsos tikrai neverta pirkti, jei pastebėjote bet kurį iš toliau išvardytų požymių:
- aštrus kvapas – Jautienos, kaip ir bet kurios kitos mėsos, kvapas turėtų būti neutralus;
- dėmės – Mėsos patamsėjimas iki pilkos spalvos, geltonos dėmės ar letargija rodo prastą produkto kokybę;
- netvirta struktūra – paspaudus mėsą, ji turi būti tvirta, iš jos neturi išsiskirti sultys.
Puikus jautienos gabalas yra raudonos arba tamsiai raudonos spalvos, su gyslomis ir riebalais. Paspaudus mėsą, ji greitai atgaus buvusią formą. Jokio skonio, ypač rūgštaus, kaip jau supratote, nėra.
Kaip atpažinti sugedusią kiaulieną – požymiai
Kiauliena yra gana pavojinga – joje gyvena kenksmingi mikroorganizmai, bakterijos ir kirminai, kuriuos būtina pašalinti mėsą kruopščiai termiškai apdorojant. Tačiau jei nusipirkote pasenusį mėsos gabalą, virimas nepadės, todėl atkreipkite dėmesį į šiuos nisus:
- spalva – Jei mėsa yra šviesiai rausvos spalvos, kiaulė buvo per daug šeriama augimo hormonais, o tai yra nesaugu;
- pėdsakai – pabandykite palaikyti mėsą per servetėlę, jei lieka rausvų dėmių, vadinasi, tai mėsa, kuri buvo apipjaustyta, kad paslėptų trūkstamas dalis;
- kvapas ir išvaizda – šviežios kiaulienos kvapas neutralus, minkštas ir tvirtas liečiant, bet kokie kiti parametrai yra nenormalūs.
Tas pats pasakytina ir apie šaldytą kiaulieną. Atkreipkite dėmesį į ledo spalvą – jei ji balta, vadinasi, mėsa buvo užšaldyta pirmą kartą, o jei rožinė, tai tikrai ne pirmas užšaldymas, nes kraujas ir sultys jau spėjo išsiskirti.
Ar galima valgyti rūgštaus kvapo mėsą ir ką daryti su gleivėmis?
Net jei nusipirkote nekokybišką mėsos gabalą arba pamatėte, kad jis sugedo jūsų šaldytuve, kai kuriais atvejais jį vis tiek galima išgelbėti:
- skerdenos patamsėjimas – nupjaukite mėsą su tamsiais kulnais ir termiškai apdorokite „sveiką” gabalą;
- šlamštas – nuplaukite po tekančiu vandeniu ir 15-20 minučių palikite šaltame vandenyje.
Yra atvejų, kai mėsos negalima naudoti ir ją reikia išmesti – tai, jei mėsa turi yra gedimo ar pelėsio požymių.. Tokiu atveju mėsa neabejotinai yra pavojinga žmonėms, nesvarbu, kaip ją ruoštumėte.
Išsaugotą mėsą marinuokite, galite marinuoti kebabo prieskoniuose, sojų padaže, garstyčiose, acte, pridėję svogūnų ir česnakų. Atkreipkite dėmesį, kad jei po visų taikytų priemonių mėsa vis tiek skleidžia nemalonų kvapą, išmeskite ją ir nekelkite sau pavojaus.