Kodėl sovietų namų šeimininkės į konservuotus maisto produktus deda aspirino ir ar tai kenksminga

Papasakosime, kodėl aspirinui ne vieta traškių agurkų ir sultingų pomidorų stiklainiuose.

Aspirinas konservuojant kenkia / nuotrauka depositphotos.com

Daugelis žmonių, kurie vaikystėje vasarodavo kaime, prisiminė, kaip močiutė žiemai ruošdavo suktinukus ir į stiklainius pridėdavo aspirino. Taip darė ir kai kurių žmonių mamos, o kai kurie žmonės patys taip ruošia konservus.

Šis suktinukų ruošimo būdas laikomas pasenusiu ir kitose šalyse nenaudojamas. O kaip dėl naudos sveikatai? Pasidomėjome, kodėl į konservus dedama aspirino ir ar tokie liaudiški receptai yra kenksmingi.

Kodėl į konservus dedama aspirino

Sovietų namų šeimininkės į konservuotus maisto produktus dėdavo aspirino, kad produktai ilgiau išsilaikytų. Aspirinas arba acetilsalicilo rūgštis turėjo stebuklingos tabletės reputaciją, su kuria ilgai laikomi marinuoti agurkai nesprogsta, įgauna traškų skonį, o sūrymas juose tampa skaidrus. Aspirinas buvo pigus ir jo buvo galima rasti bet kurioje namų vaistinėlėje. Net žlugus SSRS, receptas buvo perduotas kitai kartai, ir šiandieninės šeimininkės vis dar „maitina” daržoves aspirinu.

Ar konservavimas su aspirinu yra kenksmingas?

Naminių raugintų agurkų mėgėjai nerimauja, ar į agurkus ir kitus konservus galima dėti aspirino. Gydytojai tvirtina, kad tokiuose suktinukuose nėra nieko naudingo. Vaistus maišyti su maistu yra bloga idėja.

Acetilsalicilo rūgštis iš tiesų sukuria rūgštinę ir antimikrobinę aplinką stiklainiuose, tačiau konservuojant išsiskiria kenksmingi fenoliniai junginiai. Jei ragausite tokias daržoves ir gersite sūrymą su aspirinu, galite rimtai pakenkti kepenims ir inkstams. Po ilgo atkaklumo marinuotos daržovės su aspirinu tampa toksiškos skrandžiui.

Kuo galima pakeisti aspiriną namuose

Jei norite rasti saugių alternatyvų aspirinui – į pomidorus ir agurkus pridėkite natūralių oksidatorių.

Štai kuo galite pakeisti aspiriną konservuojant:

  • Actas. Geriau nenaudoti stalo acto ir acto esencijos, nes tai sintetiniai produktai. Marinavimui naudokite alkoholį, obuolių, vyno arba vynuogių actą.
  • Citrinos rūgštis. 1 litrui konservų imkite 1 valgomąjį šaukštą „limonkos”.
  • Spanguolės. Šios uogos yra pakankamai rūgščios, kad marinuotuose agurkuose visiškai pakeistų actą. 3 litrų stiklainiui reikia 12-15 uogų. Jose yra benzenkarboksirūgšties, kuri yra puikus konservantas. Rauginti kopūstai ypač skanūs su spanguolėmis.

O aspirino tabletes geriau paslėpti vaistų spintelėje ir daugiau niekada nenaudoti virtuvėje.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Vaikų vasaros stovykla