Nuotrauka: iš atvirų šaltinių
Privaloma gauti reikiamą skysčių kiekį per dieną
Gerti pakankamai vandens gali būti ne tik raktas į gerą sveikatą, bet ir svarbus veiksnys, padedantis išsaugoti regėjimą. Tinkamas vandens balansas gali padėti sumažinti ligų riziką ir ilgus metus išsaugoti sveikas akis. Dienraščio „Daily Express” interneto svetainėje rašoma, kad.
Kodėl svarbu gerti pakankamai vandens
Mitybos specialistė Susie Sawyer atskleidė, kad drėkinimas yra labai svarbus geram regėjimui ir bendrai sveikatai.
Tyrimo metu nustatyta, kad dėl dehidratacijos gali išsausėti akys, atsirasti galvos skausmai ir neryškus matymas. Vyresnio amžiaus merginos ir moterys per dieną turėtų išgerti 2 litrus vandens, o vyrai – 2,5 litro, kad akys būtų drėkinamos.
Tyrėjai pranešė, kad 26 proc. respondentų teigė kasdien išgeriantys penkias ar daugiau stiklinių vandens, 23 proc. prisipažino išgeriantys tik tris stiklines, o 15 proc. išgeria vieną stiklinę.
Vanduo taip pat būtinas ašarų gamybai, kurios drėkina akis, saugo rageną ir padeda išvengti sausų akių sindromo. Nepakankamas drėkinimas sukelia deginimą, paraudimą, dirginimą ir regėjimo sutrikimus.
Kaip gerti pakankamai vandens
Per dieną būtina gauti reikiamą skysčių kiekį. Tai nebūtinai turi būti paprastas vanduo. Pavyzdžiui, pienas, arbata, sriuba, jogurtai ir mažo kaloringumo gėrimai.
Vasarą hidratacija tampa dar svarbesnė, todėl turėtumėte dažniau gerti vandenį, bet riboti alkoholį, nes jis alina organizmą.
Šiltuoju metų laiku skysčių poreikis padidėja, todėl dažnai gerkite vandens, bet ribokite alkoholį, nes jis dehidratuoja organizmą.
Be drėkinimo, yra daug maisto produktų, kuriuose yra akių sveikatai naudingų maistinių medžiagų. Štai sąrašas naudingiausių maisto produktų regėjimui:
- Morkos – jose yra beta karotino, kuris organizme paverčiamas vitaminu A, būtinu geram regėjimui naktį.
- špinatai, kopūstai, brokoliai – juose gausu liuteino ir zeaksantino – antioksidantų, kurie saugo akis nuo žalingo šviesos poveikio ir mažina kataraktos bei su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos riziką.
- riebios žuvys (lašiša, tunas, skumbrė, sardinės) – omega-3 riebalų rūgščių, kurios mažina sausų akių sindromo riziką ir palaiko tinklainę, šaltinis.
- Kiaušiniai – juose yra cinko, liuteino ir vitamino A, kurie būtini regėjimui palaikyti.
- mėlynių, gervuogių, šilauogių – turi antocianinų, kurie stiprina tinklainės kapiliarus ir gerina naktinį matymą.
- riešutai ir sėklos (migdolai, linų sėmenys, graikiniai riešutai, saulėgrąžų sėklos) – juose gausu vitamino E ir omega-3.
- paprikos – jose gausu vitamino C, taip pat beta karotino.
Svetainė nėra saugi! Visiems jūsų duomenims gresia pavojus: užpuolikai pasinaudos slaptažodžiais, naršyklės istorija, asmeninėmis nuotraukomis, banko kortelėmis ir kitais asmeniniais duomenimis.