Nuotrauka: iš viešų šaltinių
Solaninas augale daugiausia susidaro pažeidimo, dygimo ir šviesos poveikio vietose bei augimo metu
Jaunos bulvės – tikras pavasario delikatesas, tačiau ne visi žino, kad kai kurios jų gali būti pavojingos sveikatai. Kaip atpažinti kenksmingas bulves ir išvengti apsinuodijimo, pasakoja Strona Zdrowia.
Kurios jaunos bulvės gali būti apsinuodijusios
Parduotuvių lentynose jau pasirodė jaunos bulvės, tačiau verta prisiminti, kad jos yra importuotos, nes mūsų jaunų bulvių dar teks šiek tiek palaukti. Pirmosios šalyje užaugintos daržovės pasirodo gegužės ir birželio sandūroje. Tai labai svarbi informacija, nes ji turi įtakos produkto kokybei.
Ilgai gabenant bulves iš Graikijos ar Egipto, jos gali pradėti gesti ar dygti.
Šie veiksniai gali sukelti bulvių toksiškumą. Bulvės, tiksliau, bulviniai naktižiedžiai (Solanum tuberosum), priklauso naktinių (Solanaceae) šeimai. Šie augalai gamina kenksmingas medžiagas, ypač solaniną, kuris apsaugo juos nuo kenkėjų. Tačiau dėl per didelio solanino kiekio bulvės tampa nuodingos.
Solaninas augale daugiausia susidaro pažeidimo, dygimo ir šviesos poveikio vietose bei augimo metu. Tai reiškia, kad dygstančios arba nesubrendusios žalios bulvės gali jus apnuodyti.
Ar galima valgyti žalias bulves?
Ne, žalių bulvių valgyti negalima. Žalios spalvos bulvės yra dėl to, kad jose yra solanino – natūralios, bet toksiškos cheminės medžiagos, kurios dideli kiekiai gali būti kenksmingi sveikatai.
Žalia bulvių spalva yra padidėjusios chlorofilo gamybos požymis, kurį taip pat lemia padidėjusi solanino koncentracija. Daugiausia solanino randama bulvių žievelėje ir po ja bei daiguose.
Vartojant bulves, kuriose yra daug solanino, galima apsinuodyti maistu.
Apsinuodijimo solaninu simptomai: pykinimas, vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas, galvos skausmas ir svaigimas, karščiavimas ir gausus prakaitavimas. Sunkesniais, bet retais atvejais gali pasireikšti neurologiniai sutrikimai, kvėpavimo sutrikimai ir net koma.
Kaip įsigyti kokybiškų jaunų bulvių?
Pirkdami bulves rinkitės vienodas, šviesios spalvos, be žalios spalvos, su didelėmis „akimis” ir daigeliais. Jaunos bulvės rečiau dygsta, tačiau dažniau būna nesubrendusios ir žalios, todėl geriausia vengti bulvių su žaliomis lupenomis.
Svetainė nėra saugi! Visiems jūsų duomenims gresia pavojus: užpuolikai pasinaudos slaptažodžiais, naršyklės istorija, asmeninėmis nuotraukomis, banko kortelėmis ir kitais asmeniniais duomenimis.