Vegetarizmas ir širdis: ar tokia mityba tikrai apsaugo nuo ligų?

Nuotrauka: iš atvirų šaltinių

Vegetariška mityba – tai vengimas vartoti mėsą ir žuvį, bet augalinės kilmės maisto produktų vartojimas.

Vegetariška mityba dažnai minima kaip potenciali širdies apsauga. Mėsos atsisakymas gali turėti teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sveikatai. RBC-Ukraina praneša, ar tikrai augalinė mityba gali būti veiksminga apsauga nuo širdies ligų?

Kas yra vegetariška mityba

Vegetariška mityba – tai vengimas vartoti mėsą ir žuvį, tačiau į ją įtraukiamas augalinis maistas ir, priklausomai nuo vegetarizmo tipo, kai kurie gyvūniniai produktai.

Vegetariškos dietos pagrindą paprastai sudaro:

  • vaisiai ir daržovės
  • Grūdinės kultūros (pvz., ryžiai, grikiai, avižos, pilno grūdo duona)
  • ankštiniai augalai (pupelės, lęšiai, avinžirniai)
  • riešutai ir sėklos
  • augaliniai aliejai
  • pieno produktai ir (arba) kiaušiniai (priklausomai nuo vegetarizmo tipo).

Šios dietos nauda gali būti geresnė širdies ir kraujagyslių sistemos veikla, mažesnė nutukimo, 2 tipo diabeto ir kai kurių vėžio rūšių rizika.

Trūkumų gali turėti nesubalansuota mityba – baltymų, vitamino B12, geležies, omega-3 riebalų rūgščių trūkumas ir kt. Juos galima kompensuoti tinkamai parenkant maisto produktus ar maisto papildus.

Kaip mityba veikia širdį

Kardiologė Vera Gorbačiova teigė, kad nėra įtikinamų įrodymų, jog vegetarizmas turi ryškų kardioprotekcinį poveikį.

„Nors šia kryptimi atliktų tyrimų rezultatai yra teigiami, ypač dėl glikeminio profilio pagerėjimo (gliukozės kiekio ir glikeminio indekso sumažėjimo). Tačiau svarbiausia yra ne mėsos atsisakymo faktas, o mitybos kokybė, subalansuotumas ir saikingumas. Tai taip pat susiję su gyvenimo būdu apskritai”, – aiškino gydytojas.

Svarbu suvokti, kad širdies ir kraujagyslių sveikatai įtakos turi lytis, amžius, genetika, rasė, socialinė padėtis, fizinis aktyvumas, stresas, miegas ir daugelis kitų veiksnių.

Keli atsitiktinių imčių kontroliuojami tyrimai iš tiesų patvirtino, kad tam tikri kardiometaboliniai parametrai pagerėjo žmonėms, perėjusiems prie vegetariškos mitybos. Dažniausiai pastebėtas MTL cholesterolio ir sisteminio uždegimo žymenų sumažėjimas.

Tačiau šių dalyvių kraujospūdis paprastai išlikdavo be reikšmingų pokyčių.

Tuo tarpu kito tyrimo metu nustatyta, kad vegetarų rizika susirgti bet kokia širdies ir kraujagyslių liga buvo 9 % mažesnė nei mėsos valgytojų. Tačiau šis sumažėjimas nebuvo susijęs su insultu ar širdies nepakankamumu. Mažiausia rizika užfiksuota grupėje, kuri vartojo žuvį, bet atsisakė mėsos.

Svarbu suvokti, kad jei mityboje vyrauja augalinės kilmės, bet itin perdirbti maisto produktai – traškučiai, saldinti gėrimai, baltos bandelės – tai ne tik nesumažina rizikos, bet gali ją padidinti.

Taigi vegetariška mityba nėra automatiškai „sveika”. Tačiau mityba, kurioje gausu viso augalinio maisto, iš tiesų gali pagerinti medžiagų apykaitos rodiklius ir sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Svetainė nėra saugi! Visiems jūsų duomenims gresia pavojus: užpuolikai pasinaudos slaptažodžiais, naršyklės istorija, asmeninėmis nuotraukomis, banko kortelėmis ir kitais asmeniniais duomenimis.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Vaikų vasaros stovykla