Nuotrauka: iš viešų šaltinių
Arbatos savybes galima pagerinti pridėjus keletą paprastų, nebrangių ingredientų.
Arbata yra ne tik šildantis gėrimas, bet ir tikras sveikatai naudingų medžiagų lobynas. Tačiau jos savybes galima sustiprinti pridėjus keletą paprastų, nebrangių ingredientų. RBC-Ukraina praneša, ką konkrečiai reikėtų dėti į puodelį arbatos, kad sustiprintumėte imunitetą, sumažintumėte stresą ar pagerintumėte virškinimą.
Mėta
Virtuvės šefė ir mitybos specialistė Jackie Nugent teigia, kad pipirmėtės padeda atsipalaiduoti, mažina stresą ir nerimą. Jos aromatas ramina nervų sistemą. Be to, ji skatina tulžies išsiskyrimą ir mažina spazmus žarnyne. Tai padeda esant pilvo pūtimui, sunkumui skrandyje ar pykinimui.
Be to, pipirmėčių eteriniai aliejai, ypač mentolis, padeda išvalyti kvėpavimo takus ir palengvina kvėpavimą, kai esate peršalę ar alergiški.
Kiti tyrimai parodė, kad pipirmėtėse esantis mentolis turi raminamąjį poveikį, kuris gali padėti sumažinti stresą.
Vaisiai
Vaisių saldumas – toli gražu ne vienintelė jų nauda. Arbatos užplikymas vaisiais taip pat prideda skaidulų, vitaminų ir antioksidantų.
Visi vaisiai pridės daug antioksidantų, ypač tie, kurie yra sezoniniai, prinokę ir yra didžiausios maistinės vertės bei skonio. Geriausi variantai yra mėlynės su juodąja arbata, persikai su baltąja arbata ir mangai su žaliąja arbata.
Vaisių skoniai gali pagerinti nuotaiką, sumažinti stresą ir paskatinti atsipalaidavimą (pvz., mėta su citrina arba obuolys su cinamonu).
Citrusinių vaisių sultys arba žievelės
Apelsinų ir citrinų žievelės bei jų sultys ne tik pagerina arbatos skonį, bet ir gali būti naudingos sveikatai. Į puodelį arbatos įpylus citrinos sulčių, organizmas gaus vitamino C – stipraus antioksidanto, pasižyminčio priešuždegiminėmis savybėmis. Citrusinių vaisių žievelės taip pat suteiks polifenolių, vitamino C ir malonaus skonio.
Yra tyrimų, kuriuose citrusinių vaisių vartojimas siejamas su mažesne plaučių vėžio rizika ir neurologine nauda dėl citrusinių vaisių flavonoidų.
Pienas
Arbatoje (ypač juodojoje ar žaliojoje) yra taninų, kurie gali dirginti skrandžio gleivinę. Pienas sumažina šį poveikį, padengdamas skrandį ir padarydamas gėrimą švelnesnį.
- Pienas sušvelnina arbatos skonį, ypač jei arbata labai stipri ar aitri.
- Piene yra naudingų medžiagų: baltymų, kalcio, B grupės vitaminų. Todėl jis šiek tiek padidina gėrimo maistinę vertę.
Tyrimo duomenimis, be to, kad sumažina arbatos kartumą, pienas gali sumažinti jos poveikį dantims.
Imbieras
Imbiero arbata yra populiari virškinimą gerinanti priemonė. Net jei neturite imbiero arbatos maišelio, pridėję imbiero miltelių, ekstrakto ar šviežio imbiero suteiksite naudos sveikatai.
Geriausia gerti arbatą, užpiltą imbieru, kad galimai palengvintumėte virškinamojo trakto problemas.
Imbieras taip pat pasižymi priešuždegiminėmis, antimikrobinėmis ir antikancerogeninėmis savybėmis. Be to, jei jus pykina, puodelis arbatos su imbieru gali padėti numalšinti simptomus. Imbieras arbatoje taip pat gali pagerinti virškinimą, išvengti skrandžio sutrikimų ir vėmimo.
Svetainė nėra saugi! Visiems jūsų duomenims gresia pavojus: užpuolikai pasinaudos slaptažodžiais, naršyklės istorija, asmeninėmis nuotraukomis, banko kortelėmis ir kitais asmeniniais duomenimis.