Nuotrauka: iš viešų šaltinių
Išbandykite šį savaitgalį pasigaminti keptą mėsainį ir jis tikrai taps mėgstamiausiu jūsų šeimos patiekalu.
Hamburgeris jau seniai tapo gastronominiu greitojo maisto simboliu. Kas būtų, jei pasakytume, kad mėsainį galite pasigaminti namuose ir net ne kepti, o iškepti orkaitėje.
Taip jį patiekiant galima suderinti klasikinį skonį, naminę šilumą ir kūrybiškumą virtuvėje. Populiaraus kulinarinio puslapio Bijologanė Mutfakta autorė pasidalijo receptu, kuris jau užkariavo jos prenumeratorių širdis, nes yra skanus, paprastas ir labai įdomus.
Receptas
Sudėtis
Tešlai
- Šiltas pienas 1 puodelis
- Šiltas vanduo ½ puodelio
- Cukrus 1 šaukštelis
- Druska 1 šaukštelis
- Greitai paruošiamos mielės 5 g
- Miltai 3 puodeliai
- Sviestas 2 šaukštai
Kotletams
- Malta jautiena 600 g
- Druska
- Juodieji pipirai
Karamelizuotiems svogūnams
- Dideli svogūnai 3-4 vnt.
- Sviestas 2 šaukštai
- Sviestas 1 valgomasis šaukštas
Padažui
- Kečupas
- Majonezas
- Garstyčios
- BBQ padažas
Priedai
- Marinuoti agurkai
- Sūrio griežinėliai
- Kiaušinio trynys 1 vnt.
- Sezamas
Paruošimas
- Tešlos paruošimas: Į šiltą pieną ir vandenį suberkite cukrų ir mieles. Palikite 5-10 minučių, kad mielės suaktyvėtų.
- Įberkite druskos, augalinio aliejaus ir palaipsniui suberkite miltus.
- Užminkykite minkštą, elastingą tešlą. Jei lipni, įberkite dar šiek tiek miltų.
- Uždenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje kilti 1 valandą.
- Kotletų ruošimas: Maltą mėsą gerai išmaišykite su druska ir pipirais. Jei reikia, įdėkite džiovintų česnakų arba svogūnų.
- Suformuokite nedidelius kotletukus (po 2 kiekvienam mėsainiui).
- Kepkite keptuvėje, kol iškeps iki pusės, arba kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje 10-12 min.
- Karamelizuotų svogūnų paruošimas: Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, apkepkite svieste ir aliejuje ant silpnos ugnies, kol taps auksinės spalvos (15-20 min.).
- Svogūnai turi tapti minkšti, saldoki ir skanaus karamelės skonio.
- Burgerių paruošimas: Iš tešlos iškočiokite nedidelius rutuliukus ir suformuokite plokščius apskritimus.
- Į kiekvieno apskritimo vidurį dėkite: gabalėlį sūrio, paplotėlį, šiek tiek padažo, agurkų žiedus, karamelizuotus svogūnus, kitą paplotėlį (nebūtinai) ir dar šiek tiek sūrio.
- Atsargiai suvyniokite tešlos kraštus į vidurį, stengdamiesi, kad įdaras liktų viduje.
- Sudėkite bandeles siūle žemyn ant kepimo skardos, išklotos kepimo pergamentu.
- Kiekvieną mėsainį aptepkite plaktu kiaušinio tryniu ir pabarstykite sezamo sėklomis.
- Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 25-30 minučių, kol tešla paruduos.
Patiekimas ir variacijos
- Patiekite šiltą, su žalumynais arba mišriomis salotomis.
- Kad patiekalas būtų visavertis, prie stalo pridėkite mėgstamą padažą arba valstietiško tipo bulvių.
- Galite pakeisti vegetariškus kotletus arba pridėti šoninės, grybų ir paprikų.
Išbandykite šį savaitgalį pagaminti keptą mėsainį ir jis tikrai taps mėgstamiausiu šeimos patiekalu.