Nuotrauka: iš viešų šaltinių
Kuri iš šių populiarių vaistažolių iš tikrųjų yra sveikesnė?
Petražolės ir krapai – neatsiejama mūsų virtuvės dalis, suteikianti patiekalams skonio ir naudingų savybių. Tačiau kuri iš šių populiarių žolelių iš tikrųjų yra sveikesnė? Atsakymas gali jus nustebinti, nes jis nėra toks vienareikšmis, kaip atrodo. RBC-Ukraina pasakoja, kurios žolelės sveikesnės – petražolės ar krapai?
Petražolės – vitaminų ir antioksidantų lobynas
Šioje žolėje gausu vitamino K, būtino kraujo krešėjimui ir kaulų tvirtumui, ir vitamino C 0, kuris yra stiprus antioksidantas imunitetui stiprinti. Petražolėse taip pat yra vitamino A regėjimui ir odai, priešuždegiminių savybių turinčių flavonoidų, geležies ir kalio, todėl jos vertingos širdies ir kraujagyslių sistemai. Jos dažnai vartojamos virškinimui gerinti ir kaip natūrali burnos gaivinimo priemonė.
Krapai yra unikalių junginių gydytojas
Krapuose taip pat yra vitaminų A ir C, tačiau jie ypatingi tuo, kad juose yra unikalių eterinių aliejų, pavyzdžiui, karvono ir limoneno. Šie junginiai pasižymi antibakterinėmis ir galimomis priešvėžinėmis savybėmis. Tradiciškai krapai gerina virškinimą, mažina spazmus, padeda nuo pilvo pūtimo ir pasižymi lengvu raminamuoju poveikiu. Jis taip pat yra geras kalcio ir mangano šaltinis, skatinantis kaulų tvirtumą.
Taigi, kas yra sveikiau? Atsakymas jus nustebins
Tiesą sakant, abi žolelės yra tikri supermaisto produktai, kurie nusipelno būti jūsų mitybos racione. Vertinant tam tikrų vitaminų, pavyzdžiui, K ir C, kiekį 100 gramų, petražolės paprastai pirmauja. Tačiau krapai išsiskiria savo unikaliais eteriniais aliejais, kurie suteikia jiems ypatingų gydomųjų savybių virškinimui ir nervų sistemos raminimui.
Esmė ta, kad jos ne konkuruoja, o papildo viena kitą. Jų nauda skiriasi ne tuo, kuris iš jų geresnis, o tuo, kurių biologiškai aktyvių medžiagų jums reikia labiausiai.
Kaip įtraukti į savo mitybą, kad gautumėte didžiausią naudą?
Geriausia strategija – naudoti abi žoleles kasdieniniame valgiaraštyje. Į salotas, kokteilius, sriubas ir pagrindinius patiekalus dėkite petražolių. Jos puikiai papildo mėsos ir žuvies patiekalų skonį. Krapai dera su žuvimi, bulvėmis, pieno produktais, kiaušiniais ir šviežių daržovių salotomis.