Nuotrauka: iš atvirų šaltinių
Naminiai zefyrai – tai ne tik desertas, bet ir malonus procesas, eksperimentas su spalvomis ir skoniais.
Kas galėjo pagalvoti, kad mūsų mėgstamus zefyrus, kuriuos paprastai perkame parduotuvėje, galima lengvai pasigaminti namuose be specialios įrangos ar retų ingredientų.
Minkšti, purūs, su vanilės prieskoniu ir spalvingi – šis naminis skanėstas taps ne tik arbatos vakarėlio puošmena, bet ir mėgstamiausiu vaikų bei suaugusiųjų desertu. Šis receptas patvirtina, kad naminiai zefyrai yra paprastas kulinarinis šedevras, kuris garantuotai pradžiugins. Tai taip pat puikus desertų (keksiukų, karšto šokolado, net kavos) dovanų ar desertų puošybos variantas. Kaip jį pasigaminti, aprašyta lypovos puslapyje.
Receptas
Sudėtis:
- Želatina 10g
- Vanduo (želatinai) 40 ml
- Cukrus 150 g
- Vanduo (sirupui) 60ml
- Vanilinis cukrus ½ šaukštelio
- Maisto dažai (neprivaloma)
- cukraus pudra
- Kukurūzų krakmolas
Paruošimas
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite 10 g želatinos su 40 ml šalto vandens. Palikite išbrinkti 10-15 min. Tai pagrindas, kuris suteiks zefyrui struktūrą ir elastingumą.
- Puode sumaišykite 150 g cukraus su 60 ml vandens. Pastatykite ant vidutinės ugnies ir užvirinkite. Kai užvirs, virkite dar 2-3 minutes, kol sirupas šiek tiek sutirštės (bet nekaramelizuosis).
- Išbrinkusi želatina turi visiškai ištirpti. Tai galima padaryti mikrobangų krosnelėje (10-15 sek.) arba vandens vonelėje. Būkite atsargūs, kad ji neužvirtų.
- Giliame dubenyje sumaišykite šiltą sirupą, ištirpintą želatiną ir ½ šaukštelio vanilinio cukraus. Pradėkite plakti mikseriu vidutiniu greičiu, palaipsniui didindami greitį. Plakite 10-12 minučių, kol masė taps tiršta, balta ir labai puri kaip bezė. Ji turėtų išlaikyti savo formą.
- Paruoštą mišinį galite padalyti į kelias dalis ir įmaišyti maistinių dažų. Kiekvieną dalį gerai išmaišykite – gausite minkštus rožinius, mėlynus arba citrininius zefyrus.
- Uždenkite formą maistine plėvele ir lengvai patepkite rafinuotu aliejumi, kad zefyrai nesuliptų. Mišinį galite šaukštu supilti į konditerinį maišelį ir daryti dešreles, kamuoliukus arba tiesiog tolygų sluoksnį. Jei mišinys greitai sukietėja, kelias sekundes šiek tiek pašildykite jį mikrobangų krosnelėje.
- Palikite zefyrus šaldytuve 1,5-2 valandoms, kad visiškai sukietėtų.
- Sumaišykite kukurūzų krakmolą su cukraus pudra (1:1). Žirklėmis arba peiliu supjaustykite zefyrus gabalėliais ir apvoliokite juos mišinyje, kad nesuliptų.
- Perpilkite į sausą stiklainį arba iš karto patiekite su kakava, kava ar tiesiog kaip atskirą skanėstą.
- Naminius zefyrus galima laikyti sandariame inde iki 5-7 dienų vėsioje vietoje. Nerekomenduojama laikyti šaldytuve – dėl drėgmės jie gali tapti lipnūs.
Patarimai:
- Kad būtų lengviau dirbti su lipnia mase, naudokite silikoninę mentelę.
- Vietoj vanilinio cukraus galite įdėti pipirmėčių, migdolų ar apelsinų ekstrakto.
Naminiai zefyrai – tai ne tik desertas, tai malonus procesas, eksperimentas su spalvomis ir skoniais, o svarbiausia – be nereikalingų priedų, konservantų ar kvapiųjų medžiagų. Išbandykite ir įsitikinsite, kad kartais geriausi saldumynai gimsta jūsų pačių virtuvėje.