Kuo naudingi makadamijos riešutai: mitybos specialistas atskleidė pagrindinius privalumus

Nuotrauka: iš atvirų šaltinių

Šis sviestinis, saldus riešutas turi daug ką pasiūlyti ir tikrai vertas būti įtrauktas į jūsų mitybos racioną.

Makadamijos riešutai yra kreminiai, sviestiniai ir kupini maistingųjų medžiagų. Šie riešutai dažnai dedami į sausainius, tačiau jie gali pasiūlyti kur kas daugiau.

Mitybos specialistė Marissa Meshulam pažymėjo, kad makadamijos riešutai laikomi priešuždegiminiu maistu, turinčiu daugybę sveikatai naudingų savybių, rašo Martha Stewart.

Makadamijos riešutuose yra flavonoidų ir tokotrienolių, kurie yra antioksidaciniai junginiai. Pasak Mešulamo, antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie sukelia ląstelių pažeidimus ir uždegimus.

Riešutuose gausu „gerųjų” mononesočiųjų riebalų, kurie mažina uždegimą slopindami uždegimą sukeliančius baltymus. Tai svarbu, nes pernelyg ilgai trunkantis uždegimas gali pažeisti DNR ir padidinti lėtinių ligų, pavyzdžiui, širdies ligų, riziką.

Pasak Mešulamo, mononesotieji riebalai mažina „blogojo” cholesterolio kiekį. Tai svarbu, nes didelis cholesterolio kiekis gali padidinti širdies ligų riziką.

Be to, šie riešutai palaiko smegenų sveikatą. „Smegenys daugiausia sudarytos iš riebalų, todėl valgydami daug sveikų riebalų turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, esančius makadamijos riešutuose, palaikome smegenų sveikatą”, – aiškino Mešulamas.

Ji pridūrė, kad makadamijos riešutuose taip pat yra vitamino E. Ši svarbi maistinė medžiaga gali sulėtinti neurodegeneracines smegenų ligas, įskaitant Alzheimerio ligą, arba užkirsti joms kelią.

Makadamijos riešutai naudingi net žarnynui. „Makadamijos riešutai yra tirpių skaidulų šaltinis, kurios žarnyno bakterijoms yra prebiotikas, t. y. padeda maitinti žarnyne esančius naudingus mikrobus”, – sakė Mešulamas.

Taigi, kasdien suvalgyti 10-12 makadamijos riešutų bus sveika.

Kaip valgyti makadamijos riešutus

Makadamijos riešutai vartojami vieni, kaip priedai ir kepiniuose. Šie riešutai yra universalūs ir tinka daugeliui receptų. Tinka desertams, kepamai duonai, sriuboms ir salotoms ir net mėsai gardinti.

Taip pat galite naudoti makadamijų aliejų. Pasak Mešulamo, makadamijų aliejus turi priešingą poveikį, nes jame palyginti mažai omega-6 riebalų rūgščių ir daug priešuždegiminių riebalų. Juo galite gardinti salotas.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Vaikų vasaros stovykla