Kokios spalvos bananai yra sveikesni: gydytojai pateikė atsakymą

Nuotrauka: iš atvirų šaltinių

Yra septyni bananų sunokimo etapai, ir kiekvienas jų turi savų privalumų.

Bananai žinomi kaip puikus kalio šaltinis, turintys skaidulų ir natūralių angliavandenių, tačiau ne visi vaisiai yra vienodai maistingi. Ekspertai paaiškino, kad bananai pereina septynis nokimo etapus, kurių kiekvienas turi savų privalumų sveikatai, pranešė „The New York Post”.

Žalieji bananai

„Žaliuose bananuose yra palyginti daug atsparaus krakmolo. Tai skaidulų rūšis, kurią organizmas virškina ilgiau. Dėl to cukraus kiekis kraujyje nepakyla taip greitai ir taip stipriai kaip prinokusiame banane”, – laikraščiui sakė Stephanie Schiff, Northwell-Huntington ligoninės registruota dietologė.

Ji paaiškino, kad gaunamos trumposios grandinės riebalų rūgštys gali padėti subalansuoti žarnyno mikrobiomą ir sumažinti uždegimą, o dėl didelio skaidulų ir atsparaus krakmolo kiekio tokie vaisiai padeda kontroliuoti alkį.

„Kuo žalesnis bananas, tuo geriau jūsų sveikatai. Tačiau jo skonis bus kartesnis ir grūdėtesnis, todėl nevalgau jų, kai jie visiškai žali”, – pridūrė Šifas.

Žalia su geltonais pėdsakais

Bananams nokstant žaliasis pigmentas chlorofilas suyra, todėl išryškėja geltonieji pigmentai. Krakmolas virsta paprastuoju cukrumi, todėl vaisiai tampa saldesni. Pasak britų chirurgo Karano Rangarajano, antrojo nokimo etapo bananas yra „subalansuotas karalius” dėl didelio skaidulų kiekio ir mažo cukraus kiekio.

„Be to, šiek tiek padidėja kalio kiekis, nes dėl sumažėjusio skaidulų ir atsparaus krakmolo kiekio daugiau jo tampa biologiškai prieinamu. Puikiai tinka tiems, kurie bijo įsipareigoti, bet nori sveiko žarnyno ir šiek tiek saldumo”, – sakė jis.

Žalias, bet artimesnis geltonam

Trečiasis nokimo etapas – kai bananas yra labiau žalias nei geltonas. Dr. Schiff savo pacientams diabetikams rekomenduoja būtent tokius vaisius. Ji paaiškino, kad prinokę bananai yra lengviau virškinami nei neprinokę, nes dėl krakmolo virsmo paprastaisiais cukrais cukrus tampa lengviau virškinamas.

Daugiau geltonos nei žalios spalvos

Tokiuose vaisiuose gausu kalio, vitamino B6 ir vitamino A. Juose paprastai būna daugiau folio rūgšties, kuri atlieka svarbų vaidmenį DNR sintezėje ir taisyme.

„Geltonuose bananuose yra daugiau antioksidantų, vitamino C ir cukrų”, – sakė Naujojo Džersio chiropraktikė Siuzė Šulman (Susie Schulman), paaiškindama, kad nokimo proceso metu padaugėja antioksidantų, įskaitant katechinus, kurie siejami su širdies sveikata ir mažesniu uždegimu.

Geltonos spalvos su žaliais galiukais

Kalifornijoje įsikūrusi vaisių pristatymo įmonė „FruitGuys” mano, kad 5 etapas yra idealus, nes vaisiai yra pakankamai tvirti, kad juos būtų galima transportuoti. Šie bananai yra puikus užkandis prieš treniruotę, nes juose subalansuotas vitaminų ir skaidulų kiekis.

Visiškai geltonos spalvos

Kalbame apie visiškai prinokusius vaisius. Prinokusiuose bananuose gausu antioksidantų ir skaidulų, stiprinančių imuninę sistemą ir virškinimą. Pasak bendrovės „Organifi”, gaminančios supermaisto mišinius, tokie vaisiai yra saldūs. Jie lengvai virškinami ir idealiai tinka kokteiliams ar kepiniams.

Geltona su rudomis dėmėmis

Tai septintasis etapas, kai bananas yra pernokęs. Rudos dėmės, rodo didelį katechinų kiekį.

„Pernokę bananai yra saldžiausi ir lengviausiai virškinami, ir nors maistinių medžiagų kiekis juose gali būti šiek tiek sumažėjęs, jie vis tiek yra geras energijos ir kalio šaltinis”, – sakė Shulmanas.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Vaikų vasaros stovykla