Kokią vištieną imti, kiek vandens įpilti ir kiek laiko virti, kad gautumėte naudingą ir skanų sultinį – skaitykite Mes straipsnyje.
Vištienos sultinys – tobulos sriubos paslaptys / nuotr. depositphotos.com
Kvapnaus ir sotaus sultinio lėkštė su skrebučiais akimirksniu pakelia nuotaiką. Tai nėra moksliškai įrodyta, bet laiko patikrintas faktas. Be to, vištienos sultinys yra sveikas dalykas. Jį paruošti nėra sunku: pirmiausia reikia paimti tinkamą vištieną. Ką su ja daryti – skaitykite Mes medžiagoje.
Anksčiau pasakojome, kaip iš vištienos išvirti skaidrų sultinį: patarimai ir paslaptys.
Vištienos sultinys – ką iš jo gaminti
Vištienos sultiniui reikės vištienos, vandens, daržovių, prieskonių ir prieskoninių žolelių. Jei norite, į sultinį galite įmaišyti makaronų arba vermišelių.
Pats skaniausias sultinys, žinoma, gaminamas iš naminės vištienos. Jei neturite naminės vištienos, imkite parduotuvėje pirktą, sriubai skirtą vištieną. Sriubinė višta – tai ne sena dedeklė višta, ji atrodo lieknesnė už broilerius. Sriubos vištienai virti prireiks daugiau laiko, tačiau iš jos gaminamas aromatingiausias sultinys, o mėsa neišverda ir nesuyra kaip broilerių vištienos.
Patarimas: jei ruošiate sultinį iš broilerio, virkite jį ne ilgiau kaip valandą.
Klasikiniam sultiniui ruošti imkite visą vištą, bet galite imti ir jos dalis, sriubos rinkinį ar net vištos pėdutes. Vienos krūtinėlės geriau neimti – mėsa gali pasirodyti kieta, o sultinys bus be virimo.
Sultinys ruošiamas santykiu 1 viščiukas – 3 litrai sriubos. Jei atsižvelgsite į tai, kad sultinys verdamas ilgai ir vanduo gali išvirti, iš pradžių reikia paimti apie 5 litrus vandens.
Patarimas: gaminimo metu stenkitės neįpilti vandens, nes sultinys bus ne toks tirštas. Jei vis dėlto reikia įpilti vandens, įpilkite verdančio vandens.
Klasikiniu būdu į sultinį dedamos morkos ir svogūnai, kuriuos galima pakepinti nedideliame kiekyje aliejaus. Dėl skonio į sultinį galima įdėti grybų arba džiovintų baltųjų grybų.
- Prieskoniai ir prieskoniai
Be druskos ir maltų pipirų, į sultinį dedama lauro lapų ir kvapiųjų pipirų žirnelių. Taip pat galima įdėti čiobrelių, rozmarinų, salierų stiebų, petražolių stiebų.
Kaip virti vištienos sultinį – klasikinis receptas
- Vištiena – 1 vnt.
- Vandens – 3 litrai
- Svogūnas – 1 vnt.
- Morkos – 1 vnt.
- Druska – žiupsnelis
- Malti juodieji pipirai – 1 žiupsnelis
Vištieną sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu – vanduo turi visiškai apsemti vištieną. Pasūdykite ir virkite ant silpnos ugnies 1,5 valandos.
Patarimas: kad sultinys išliktų skaidrus, virimo metu nugriebkite putas.
Įdėkite į kelis gabalėlius supjaustytas morkas, svogūną – visą arba perpjautą pusiau, ir pipirus. Virkite dar 1,5 valandos. Iš sultinio išimkite visus ingredientus ir sultinį perkoškite per sūrmaišį. Vištieną ir daržoves galima naudoti kitiems patiekalams.
Patarimas: Paruoštą sultinį galima laikyti šaldytuve 3-4 dienas arba supilti į užspaudžiamus maišelius ir laikyti šaldiklyje dvi savaites.