Išlieka šviežia: kaip laikyti žuvį šaldiklyje, šaldytuve ar be jų

Kaip pratęsti žuvies šviežumą šaldytuve ir šaldiklyje, taip pat kiek galima laikyti žuvį kambario temperatūroje – sužinokite medžiagoje Mes.

Kaip laikyti žuvis 24 valandas ir ilgiau / depositphotos.com

Pirkdami žuvį, toli gražu ne visada planuojame ją iškart gaminti – dažnai paliekame ją „vėlesniam laikui”, dedame į šaldytuvą ar šaldiklį. Dėl nuolatinių elektros energijos tiekimo nutraukimų iškilo dar viena problema – ar žuvį galima laikyti vandenyje, pavyzdžiui, vonioje. Mes išsiaiškino, kaip užtikrinti, kad įsigytas produktas nedingtų ir išliktų šviežias.

Anksčiau kalbėjome apie tai, kaip laikyti žalią mėsą be šaldytuvo.

Kaip laikyti neišvalytą žuvį ir ar galima ją laikyti – atskleidžiamos paslaptys

Iš tiesų, prieš pasirenkant konkrečią žuvies laikymo vietą, produktą reikia paruošti:

  • žarnynas – jie pirmieji sugenda;
  • nuplaukite skerdeną po tekančiu vandeniu – būtinai nuplaukite visus nešvarumus;
  • nuvalykite žuvį popieriniais rankšluosčiais – pašalinti drėgmę;
  • popierinis maišelis – ne polietileninį, nes kitaip žuvys „uždus”.

Visi šie veiksmai turi būti atliekami kruopščiai – dėl neatsargumo produktas greitai sugenda. Vienas svarbiausių veiksmų – skerdenos trynimas rankšluosčiais. Atminkite – kuo daugiau drėgmės lieka, tuo didesnė tikimybė, kad žuvis suges.

Kiek laiko galite laikyti šviežią žuvį šaldytuve – terminai ir taisyklės

Norėdami kuo ilgiau išlaikyti apetitą keliančią žuvį, raskite jai šaldytuvo skyriuje šalčiausią vietą. Idealus variantas, žinoma, yra laikyti žuvį ant ledo. Taip daroma parduotuvėse – galite naudoti trupinius arba ledo kubelius. Tereikia susirasti gilų indą, supilti į jį ledo, ant viršaus sudėti žuvį ir uždengti ledu.

Jei šis variantas jums netinka, naudokite pačią viršutinę šaldytuvo lentyną – ten vėsiausia. Suvyniokite žuvį į popierinį maišelį arba vyniojamąjį popierių ir palikite ją viršutinėje lentynoje. Arba žuvį išklokite ant lėkštės ir suvyniokite į maistinę plėvelę. Produktą galima laikyti 1-2 dienas (jei yra ledo, šis laikotarpis pailgėja iki trijų dienų).

Kiek laiko galima laikyti žuvį šaldiklyje – patarimai ir gudrybės

Šviežios žuvies gabalą arba jos skerdeną galima užšaldyti, tačiau to daryti nerekomenduojama. Faktas tas, kad šviežia žuvis, užšaldžius ją namuose, praranda labai daug maistingųjų medžiagų. Nepaisant buitinių šaldiklių galios, jie vis tiek neprilygsta pramoniniam šaldymui.

Jei tenka šaldyti, darykite tai tinkamai – išvalykite žuvį iš vidaus, nuplaukite vandeniu ir nusausinkite rankšluosčiais. Tada išklokite ją ant kepimo skardos ir įdėkite į šaldiklį 3-5 valandoms. Kai žuvis sušals, išimkite skerdenas iš padėklo ir perkelkite jas į maišelį. Beje, geriau laikyti tik nedideles žuvis sveikas – dideles žuvis rekomenduojama supjaustyti gabalais arba supjaustyti į filė. Užšaldytą žuvį, priklausomai nuo jos rūšies, galima laikyti nuo 3 iki 12 mėnesių.

Kaip ilgai laikyti žuvį be šaldytuvo – išbandyti metodai

Jei dėl kokių nors priežasčių negalite arba nenorite laikyti žuvies šaldytuve (šaldiklyje), galite apsaugoti ją nuo sugedimo kitais būdais:

  • marinuoti – žuvį įtrinkite druska, sudėkite į dubenį, sandariai uždenkite ir padėkite į vėsią vietą (laikymo trukmė – 4 dienos);
  • džiovinti – sūdyti, kaip nurodyta pirmiau, ir pakabinti ant kabliukų vėsioje vietoje (džiovintos žuvies galiojimo laikas – iki 90 dienų).

Žuvų skerdenas taip pat galima marinuoti. Perpjaukite juos išilgai stuburo ir gausiai pabarstykite druska. Tada suvyniokite į audinio skiautę, pamirkytą acto tirpale (2 šaukšteliai cukraus 0,5 l acto), ir padėkite vėsioje vietoje. Marinuotos žuvies galiojimo laikas – 7-10 dienų.

SVARBU: Nepriklausomai nuo pasirinkto būdo, žuvis turi būti išdarinėta ir pašalintos žiaunos. Beje, kai kurie žmonės mano, kad žuvį galima laikyti vandenyje – taip nėra. Negyva ji skystyje suyra dar greičiau nei be jo.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Vaikų vasaros stovykla