Baltieji, rudieji, raudonieji ar garuose virti ryžiai: kokie ryžiai yra sveikiausi ir kam jų nereikėtų valgyti

Kokie gali būti ryžiai, kuo jie naudingi, kaip juos rinktis ir kas turėtų atsisakyti juos valgyti.

Kurie ryžiai yra sveikiausi / depositphotos.com

Ryžiai yra vienas populiariausių garnyrų. Juos galima patiekti prie mėsos ir žuvies, dėti į sriubą ir virti pyragus su ryžiais. Tačiau tie, kurie laikosi dietų, bijo valgyti ryžius, laikydami juos nesveikais ir kaloringais. Ir veltui – išsiaiškinkime, kokie būna ryžiai, kuo jie naudingi, kaip juos išsirinkti ir kas turėtų atsisakyti ryžių košės.

Kokie ryžiai yra sveikiausi

Ryžiai gali būti apvalūs ir pailgi, balti ir garuose virti, taip pat rudi, raudoni ir rudieji. Patys grūdai yra labai maistingi, be angliavandenių, juose taip pat yra baltymų ir mineralinių medžiagų – kalio, kalcio, magnio, fosforo, mažai riebalų. Tačiau ryžių naudingumas priklauso nuo jų apdorojimo. Panagrinėkime kiekvieną jų rūšį.

Populiariausi ryžiai yra baltieji poliruoti ryžiai. Priklausomai nuo veislės, jie gali būti apvalūs arba pailgi. Baltieji ryžiai yra balti, nes jie išvalyti nuo viršutinio sluoksnio – poliruoti. Toks apdorojimas leidžia kruopas ilgiau laikyti, be to, jos yra lengvai virškinamos. Tačiau kartu tokie ryžiai praranda dalį naudingų medžiagų – ląstelienos, dalį B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų, antioksidantų.

Jei neturite kontraindikacijų ir nesilaikote dietos, poliruotus ryžius galima drąsiai vartoti. ryžiuose yra daugiausia B grupės vitaminų (jų nėra jokiuose kituose grūduose), taip pat daug kaliokuris būtinas širdies sveikatai. Be to, naudinga ir skysta ryžių košė. virškinimo sutrikimams – jis turi gerų apvalkalų savybių.

Jei kalbėsime apie baltuosius apvaliuosius ir ilguosius ryžius, tai apvaliuosiuose ryžiuose yra daugiau krakmoloir išvirę jie tampa minkšti ir kreminiai. Ilgieji ryžiai saikingai sugeria vandenį, todėl nesulipsta ir neišverda. Yra ir vidutinio grūdėtumo ryžių veislių – juose taip pat yra gana daug krakmolo, tačiau jie verda mažiau nei apvalūs ryžiai.

Tačiau baltųjų ryžių lieknėjimui (bet kokios veislės) vis dėlto nerekomenduojama naudoti dėl didelio glikeminio indekso. Be to, jie kontraindikuotini sergant cukriniu diabetu ir skleroze, taip pat gali išprovokuoti inkstų akmenų susidarymą ir nerekomenduojami, jei esate linkę į vidurių užkietėjimą.

  • Garuose virti ryžiai

Tai ryžiai, kurie iš pradžių verdami garuose, o paskui džiovinami ir poliruojami. Taigi jie taip pat poliruojami, tačiau po šio apdorojimo grūdai tampa šiek tiek skaidrūs ir įgauna auksinę spalvą.

Garuose virti ryžiai laikomi sveikesniais už įprastus baltuosius ryžius. garuose virti ryžiai išsaugo apie 80 proc. maistingųjų medžiagų. iš apvalkalo. Šie ryžiai taip pat puikiai tinka kaip garnyras, nes yra trapūs.

Tai neskaldyti ryžiai – jie dar vadinami rudieji ryžiai. Jie perdirbami, tačiau sėlenų apvalkalas iš jų nepašalinamas. Dėl to jame išlieka maistingųjų medžiagų. vitaminai B1, B6, PP, manganas, fosforas, magnis, selenas, varis, aminorūgštys, ląsteliena.. Tai taip pat yra geras sudėtingų angliavandenių šaltinis – kurie organizme virškinami lėtai ir nesukelia cukraus kiekio kraujyje šuolio.

Kuo dar naudingi rudieji ryžiai – nauda sveikatai:

  • valo kraujagysles ir gerina kraujotaką, palaiko gliukozės kiekį kraujyje;
  • normalizuoja virškinimo sistemos veiklą;
  • gerina medžiagų apykaitą
  • naudingas širdžiai, plaučiams, regėjimui, nervų sistemai, odai ir plaukams;
  • tinka diabetikams.

Kita vertus, ruduosius ryžius reikia ilgiau virti, juos sunkiau kramtyti, o pačios kruopos ilgai neišsilaiko, nes ryžių apvalkale yra aliejaus, kuris laikui bėgant gali surūgti.

  • Raudonieji ir juodieji ryžiai

Mažiausiai populiarios ryžių rūšys. Apie juos žino nedaug žmonių, bet raudonieji ryžiai – taip pat yra kaloringiausi (net kaloringesni už baltuosius ryžius). Tačiau jie turi ir privalumų: tai mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, gerina širdies veiklą ir odos būklęir gali būti vartojamas sergančiųjų cukriniu diabetu.

Juodieji ryžiai yra populiarūs tarp besirūpinančių sveiku maistu, nes yra turi daugiausiai baltymų ir maistinių medžiagų, stiprina imunitetą ir gerina regėjimąTaip pat rekomenduojama valgyti nuo anemijos. Be viso to, juoduosiuose ryžiuose yra labai mažai natrio, todėl jie rekomenduojami sergant inkstų ir širdies ligomis.

Atsakydami į klausimą, kurie ryžiai sveikesni – poliruoti ar nepoliruoti, – žinoma, kad antrieji. Kuo mažiau poliruoti ryžiai, tuo jie sveikesni.

Kaip pasirinkti ryžius perkant

Kaip pasirinkti ryžius / nuotrauka depositphotos.comKaip pasirinkti ryžius / nuotrauka depositphotos.com

Norėdami išsirinkti gerus ryžius, laikykitės šių taisyklių:

  • ryžius pirkite permatomoje pakuotėje arba pagal svorį – turi matytis grūdai;
  • įsitikinkite, kad kruopos yra sveikos, be grūdų gabalėlių ar priemaišų;
  • ryžiai turi būti vienodo dydžio ir spalvos;
  • Nepirkite ryžių, kuriuose yra daug baltų, į kreidą panašių grūdelių – tai nesubrendę grūdeliai, dėl kurių ryžių skonis tampa prastesnis.

Jei perkate baltus poliruotus ryžius, tai priešingai – juose neturėtų būti geltonų grūdelių, tai gali reikšti, kad ryžiai buvo laikomi didelėje drėgmėje ir juose gali atsirasti grybelis.

Anksčiau pasakojome, kaip ir kiek virti ryžius puode, daugiafunkcinėje viryklėje ir mikrobangų krosnelėje.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Vaikų vasaros stovykla