Šiame straipsnyje sužinosite, kokius kiaušinius geriausia pirkti.
Daugelis dažnai ginčijasi dėl to, kuri kiaušinių kategorija yra geresnė / nuotr. depositphotos.com
Vištienos kiaušiniai – neatsiejama daugelio žmonių mitybos raciono dalis. Tačiau ne visi žino, kad renkantis kiaušinius reikėtų atsižvelgti į keletą svarbių nisų.
Papasakosime, kaip teisingai pasirinkti kiaušinius. Čia nėra nieko sudėtingo. Tačiau nustebsite sužinoję, kokios kategorijos kiaušiniai yra geresni.
Kaip išsirinkti kiaušinius – pagrindinės taisyklės
Pirmiausia kiaušinius reikia apžiūrėti. Įsitikinkite, kad lukštas nėra įtrūkęs. Nepirkite įtrūkusių ar sudužusių kiaušinių – lukštai pilni kenksmingų bakterijų, kurios, patekusios į žalią kiaušinį, gali jį paversti uždelsto veikimo bomba. Nesusidurkite su salmonelioze ir nepirkite sutrūkinėjusių kiaušinių.
Turguje jums gali pasakyti, kokius kiaušinius geriau pirkti. Tačiau pardavėjai kartais apgaudinėja, todėl netikėkite vien jų žodžiais – patikrinkite kiekvieną kiaušinį.
Jei jau parsinešėte padėklą namo ir galvojate, kaip patikrinti, ar kiaušiniai geri, pamerkite kiaušinį į šaltą vandenį. Šviežias kiaušinis liks dugne, o sugedęs kiaušinis plūduriuos.
Kokios yra skirtingos kiaušinių kategorijos – kuo jie skiriasi?
Prieš pradedant išsamiai nagrinėti tokius klausimus, kaip kuo skiriasi CO ir C1 kategorijos kiaušiniai, verta suprasti, ką reiškia šie skaičiai ir raidės. Kiaušiniai ženklinami pagal kelis kriterijus.
Kiaušinių kokybė ir tinkamumo vartoti terminas žymimi taip:
- Ekstra – eksportui skirti kiaušiniai;
- D – dietiniai kiaušiniai;
- A – maistiniai kiaušiniai eksportui;
- B – „antros” klasės kiaušiniai eksportui;
- C – valgomieji kiaušiniai (dažniausiai sutinkami lentynose);
Taip pat yra kiaušinių, kurie parduodami atšaldyti, jie laikomi žemesnėje nei 0 laipsnių Celsijaus temperatūroje. Ir dar yra kiaušinių, kurie gali būti naudojami tik perdirbimui, jie neparduodami kaip valgomieji kiaušiniai.
Be to, kiaušiniai skirstomi pagal svorį:
- 0 – atrinkti aukščiausios kategorijos kiaušiniai, kurių svoris neviršija 73 g;
- 1 – pirmos kategorijos kiaušiniai, kurių svoris iki 63 g;
- 2 – antros kategorijos kiaušiniai, sveriantys iki 53 g;
- M – mažiausi kiaušiniai, sveriantys iki 45 g, dažniausiai jie neparduodami arba duodami labai pigiai.
Į šiuos kriterijus verta atsižvelgti renkantis kiaušinius, ypač jei juos perkate tam tikriems patiekalams, pavyzdžiui, sausainiams ar bezė, gaminti. Štai čia kiaušinių dydis turi reikšmės.
Kurią kiaušinių kategoriją geriau rinktis ir kokie kiaušiniai yra geresni – C1 ar C2
Remdamiesi tuo, kas išdėstyta pirmiau, jau galite suprasti, kokius kiaušinius pirkti – C1 ar C2. Jei jums reikia didesnių kiaušinių, rinkitės pirmąją kategoriją. Jei norite šiek tiek sutaupyti ir nenorite pirkti didžiausių kiaušinių, rinkitės C2 kategoriją.
Taip pat dažnai diskutuojama, ar geresni yra C0, ar C1 klasės kiaušiniai. Manoma, kad C1 kiaušiniai yra sveikesni, nes jie taip ženklinami tik tada, kai vištos yra laisvai laikomos aptvaruose ir gali vaikščioti gryname ore. Atsižvelgiant į tai, atsakymas į klausimą, ar C1, ar C2 kiaušiniai yra geresni, yra akivaizdus. Didelio skirtumo nėra, tačiau laikoma, kad antrasis variantas yra labiau „skurdus” vitaminais, nes vištos laikomos narvuose ir negali kvėpuoti grynu oru.
Iš kiaušinių galima pagaminti daug skanių ir sveikų patiekalų. Beje, anksčiau Mes pasakojo, kodėl negalima pagaminti puraus omleto – šie patarimai padės jums pasigaminti tikrą šedevrą.
Kodėl negalima pirkti rinktinių kiaušinių – atsakymas jus nustebins
Manoma, kad rinktiniai kiaušiniai, kurie pasižymi dideliu dydžiu, nėra tokie sveiki kaip kiti. Visa esmė ta, kad didelius kiaušinius deda vyresnio amžiaus vištos. Atitinkamai jos gamina ne tokį vertingą vitaminų „kokteilį”. Todėl nereikėtų rinktis kiaušinių vien pagal jų dydį.