Ketaus keptuvė nėra universalus maisto gaminimo įrankis.
Kai kurių produktų negalima gaminti ketaus keptuvėse / koliažas Mes, nuotr. depositphotos.com
Ketaus keptuves pamėgo daugelis šeimininkių – jos patvarios, kokybiškos ir, jei tinkamai prižiūrimos, labai ilgaamžės. Be to, SSRS laikais ketaus keptuvės buvo beveik vienintelis moters pagalbininkas virtuvėje, todėl jų vis dar yra namų šeimininkių arsenale. Mes išsiaiškino, kokių produktų nereikėtų kepti ketaus keptuvėse ir kodėl.
Ko negalima kepti ant ketaus keptuvės – pagrindiniai draudimai
Nesunku atspėti, kas ir kada namų šeimininkams pasakė, kad ketaus keptuvėje galima kepti absoliučiai visus patiekalus. Visa tai susiję su pasirinkimo stoka – pavyzdžiui, Sovietų Sąjungoje gauti bet kokią keptuvę, išskyrus ketaus, buvo nelengva, todėl teko tenkintis tuo, ką turime. Net ir dabar gera keptuvė kainuoja brangiai, namų šeimininkės priverstos taupyti, tačiau tai nereiškia, kad toks požiūris yra teisingas. Svarbu suprasti, kodėl tam tikrų patiekalų nereikėtų gaminti ketaus keptuvėje.
Žuvis
Kulinarai sako, kad bet kokia jūros žuvis nuo upių žuvies skiriasi savo „sluoksniuotumu” – dėl to ją reikia kepti tik ant gerai šilumą atiduodančio paviršiaus. Priešingu atveju žuvis suirs, kai bandysite ją apversti, o jei paliksite ją ant keptuvės, ji toliau keps net ir išjungus kaitrą. Dar daugiau – ketaus keptuvę nuo žuvies išvalyti nelengva, todėl kyla rizika, kad kitiems patiekalams gali atsirasti pašalinis kvapas.
Kiaušinių patiekalai
Kiaušinienė, omletas ar kiti kiaušinių patiekalai būtinai prilips prie ketaus, o aliejaus kiekis čia neturi jokios reikšmės – tokia yra šios medžiagos savybė. Tai ypač pasakytina apie ką tik įsigytas ketaus keptuves ir daugelį metų senumo keptuves – pirmuoju atveju medžiaga nėra pakankamai įkaitusi, o antruoju atveju ji gali būti smarkiai pažeista.
Troškiniai ir troškiniai
Ketaus keptuvėse griežtai nerekomenduojama nieko virti ar ilgai virti. Dėl ilgo skysčių virimo ir ne visada saugaus ketaus produktų derinio gali atsirasti erozija, pažeisti apsauginę keptuvės dangą, o dar labiau – bet kuriam patiekalui būdingą metalo skonį.
Patiekalai, į kuriuos pridėta acto arba vyno
Priežastis ta pati kaip ir ankstesniame punkte – ketaus keptuvėje negalima ruošti patiekalų su bet kokiomis rūgštimis – actu, citrinos rūgštimi ar rūgščiomis daržovėmis (pvz., pomidorais). Pirma, dėl to, kad rūgštis ilgainiui gali sdyti viršutinį dangos sluoksnį, ir, antra, dėl to, kad maistas neabejotinai įgaus nepageidaujamą skonį.
Pernelyg aštrūs patiekalai
Visus kulinarinius šedevrus, kuriuos reikia kepti su stipriai kvepiančiais prieskoniais, česnakais, svogūnais, paprikomis ir panašiais prieskoniais, geriau kepti ant keptuvės, pagamintos iš kitokios dangos. Ketaus keptuvė netinka, nes joje kaupiasi aromatai. Jei po tokio patiekalo keptuvė nebus tinkamai išplauta, kitas gastronominis delikatesas neabejotinai turės ankstesnio patiekalo kvapą ir skonį.