Galbūt nustebsite, bet vištų kiaušinius galima užšaldyti, tik svarbu žinoti tinkamą metodą.
Kiaušinių mišinys po atitirpinimo gali tapti grūdėtas / depositphotos.com
Vištienos kiaušiniai – neatsiejama daugelio žmonių mitybos raciono dalis. Pūkuotas omletas, gardus glaistas, madingas pashot – kiaušinius galima paruošti įvairiais būdais. Tačiau ne visi žino, ką daryti, jei kiaušinių yra per daug, nes per ilgai juos laikyti pavojinga. Pasirodo, yra būdas, apie kurį kažkodėl mažai kas kalba. Kiaušinius galima užšaldyti, jie puikiai laikosi šaldiklyje.
Mes jau papasakojo, kaip paruošti derunes, kad jos išeitų ne prasčiau nei patyrusiems virėjams. O šiame straipsnyje sužinosite, kaip tinkamai užšaldyti žalius kiaušinius ir kaip po to juos išvirti. Išsaugoti kiaušinius žiemai labai lengva, svarbu žinoti tinkamą metodą.
Vištienos kiaušinių šaldymas – pagrindiniai principai
Norint suprasti, kaip užšaldyti vištų kiaušinius, verta prisiminti fiziką. Užšaldant skystis (esantis ir kiaušinyje) plečiasi. Štai kodėl negalėsite užšaldyti sveikų kiaušinių – lukštas įtrūks. Todėl kiaušiniai užšaldomi padėkluose, specialiuose induose ir net ledo formelėse.
Norėdami užšaldyti kiaušinius, sudaužykite juos į dubenį ir gerai išmaišykite. Stenkitės kiaušinius stipriai suplakti, kad mišinys prisipildytų deguonies. Svarbus dalykas šaldant kiaušinius yra specialus ingredientas. Po atšildymo kiaušinių mišinys gali tapti grūdėtas, tačiau jei įbersite druskos, cukraus, medaus ar kukurūzų sirupo, konsistencija visiškai nepasikeis.
Vienam puodeliui žalių plaktų kiaušinių reikėtų įdėti 0,5 arbatinio šaukštelio druskos. Jei iš mišinio planuojate gaminti saldžius patiekalus, įdėkite medaus arba cukraus. Jei norite įpilti kukurūzų sirupo, 1 puodeliui žalių kiaušinių mišinio reikės 1-2 valgomųjų šaukštų saldaus skysčio. Užšaldytus žalius kiaušinius galima laikyti apie metus.
Be to, galite užšaldyti kietai virtus kiaušinius. Patartina juos nulupti nuo lukštų, nes atšildant bus sunkiau tai padaryti.
Kaip atitirpinti kiaušinius
Patyrusios šeimininkės pataria kiaušinius atitirpinti šaldytuve. Kiaušinių padėklą iš šaldiklio perkelkite į pagrindinį šaldytuvo skyrių. Taip jie atitirps palaipsniui, be staigaus temperatūros šuolio.
Atšildytus kiaušinius galima kepti arba virti. Virti jie šiek tiek daugiau putoja nei nesušaldyti, tačiau tai neturėtų jūsų išgąsdinti. Šaldyti tryniai yra skanūs, jie tampa kreminiai. Keičiantis konsistencijai, keičiasi ir skonis. Užšaldytų trynių skonis panašus į virtų trynių.